Întrebat de aranici, 02 Nov 2015, 14:54

Am si eu un baietel de 6 luni.inca de la nastere I.am dat nan 1.as vrea sa stiu de la cat timp as putea sa ii dau lapre de vaca?

Răspuns de Specialistul Milupa, 02 Nov 2015, 14:54

Draga mea,

Cred ca toate mamele sunt constiente ca: laptele matern este alimentul ideal pentru alimentatia oricarui micut!Daca o mamica nu poate alapta din diverse motive, atunci ea poate apela la o formula de lapte, dar NU lapte de vaca.

De ce e bine sa NU-I DAI lapte de vaca ca substituient al laptelui matern/formulei?

O sa punctez doar cateva diferente intre cele doua tipuri de lapte.
Diferentele de compozitie dintre laptele matern/formule si cel de vaca sunt intotdeauna in favoarea laptelui matern/formulelor (inclusiv a celor pe baza de lapte de vaca).

-Organismul sugarului nu este pregatit sa-l prelucreze eficient si este expus la anumite riscuri sau neajunsuri


Proteine:

- comparativ cu laptele uman,proteinele din laptele de vaca au un raport mai mare cazeina/zer, ce il face mai puţin digerabil( acest raport influentează negativ absorbtia fierului).Laptele matern are un raport zer/cazeina=60/40

Grasimile:

- difera dpdv calitativ intre cele doua tipuri de lapte, laptele matern/formula oferind o cantitate/proportie mult mai buna de lipide esentiale (acele grasimi obligatorii pentru buna dezvoltare a copilului, în particular a sistemului nervos, a dezvoltarii cognitive, a acuitatii vizuale)-acizi grasi esentiali (omega3,omega 6, LCPUFA)

Fierul:

- Fierul se gaseste intr-o cantitate scazuta in laptele de vaca, deficit ce explica aparitia anemiei feriprive (anemia datorata lipsei fierului) la copiii hraniti prea devreme (de la 6 luni) cu lapte de vaca. Acesta este unul din motivele pentru care laptele de san si formulele sunt recomandate.

Sodiu:

Sodiul este prezent in cantitate mare in laptele de vaca= dezavantaj al laptelui de vaca.Acesta sta la baza unor probleme medicale de tipul deshidratarii sau solicitarii excesive a functiei renale in perioada de sugar, dar si unor riscuri în perioada de adult (hipertensiune arteriala).

Vitaminele:

-sunt prezente în cantitati diferite in cele 2 tipuri de lapte, si este diferita si biodisponibilitatea lor (capacitatea sugarului de a prelua si utiliza aceste vitamine). Anumite deficiente vitaminice comparativ cu laptele matern (A,C,E) sunt considerate un neajuns al laptelui de vaca. Vitamina D este prezenta intr-o cantitate mica si similara in ambele tipuri de lapte, suplimentarea fiind astfel justificata in ambele cazuri.

Iata de ce vreau sa-ti multumesc pentru intrebarea pusa de tine, sper ca se intelege atat importantata unei formule adaptate corect pentru ritmul si nevoile nutritionale ale celui mic.


Inainte de a incheia, am sa povestesc cum am asistat la o discutie intre un profesor pediatru si o tanara mamica din zona rurala.Mamica il intreba pe prof. de ce nu poate sa-i dea laptic de vaca, ca doar e proaspat si il mulge in fiecare dimineata de la vacuta din curtea ei.Acesta, i-a raspuns calm : laptele de vaca este ideal si cel mai complex aliment pentru .....vitel.

Pentru copilas, e bine sa-i dam cel mai bun laptic, lasat de "natura"si conceput special pentru el  Daca mamica nu poate alapta, atunci exista formulele de lapte, concepute atfel incat sa fie apropiate de laptele matern dar sa aduca si beneficiile acestuia (ex imunitatea)

Cu drag, 

Dr. Laura Patrascu

Întreabă unul dintre
specialiștii MilupaPentru a putea întreba Specialiştii Milupa, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Află detalii aici. Închide