Cele mai importante elemente nutritive

Laptele matern este standardul de aur, e cel mai complet și complex aliment fiind alegerea ideală pentru hrana sugarilor. În mod natural, compoziţia acestuia garantează raportul cel mai bun de nutrienţi şi energie pentru bebeluş.
În cazul în care o mamă nu poate să alăpteze din diverse motive e bine să nu introducă laptele de vacă în dieta micuților deoarece acesta prezintă anumite dezavantaje, printre care conținut scăzut de fier. Aceste dezavantaje impiedică creșterea și dezvoltarea armonioasă a bebelușului.
Pentru a asigura copilului un start bun în viaţă, după încheierea perioadei de alăptare este recomandată formula de lapte.
Importanta Fierului pentru sanatatea sugarilor
Studiile naţionale arată că anemia reprezintă o reală problemă în rândul copiilor cu vârsta de un an. Din fericire, accesul la informaţie şi la produse suplimentate cu fier, recomandate de medici vin în sprijinul părinţilor.
În primii trei ani de viaţă, copilul îşi va dubla înălţimea, va creşte de cinci ori în greutate, iar creierul său va deveni de patru ori mai mare. Copiii au nevoie de trei ori mai multă energie şi de zece ori mai mulţi nutrienţi decât un adult, per kilogram corp.
Corpul uman foloseşte fierul pentru a produce hemoglobina, substanţă prezentă în celulele roşii, care transportă oxigenul de la plămâni către fiecare celulă a corpului. În plus, fierul ajută la dezvoltarea creierului, implicit a sistemului său cognitiv.
Importanta Vitaminei D pentru sanatatea sugarilor
O altă problemă reală o reprezintă deficiența de vitamina D; se estimează că aproximativ 50% din copiii și adulții țărilor dezvoltate nu au un nivel corespunzător de vitamina D în organism.
Vitamina D intervine în funcționarea normală a sistemului imunitar, reglarea proceselor de creștere și diferențiere celulară, precum și în buna funcționare a glandelor tiroide si pituitare.
Există 2 tipuri de suplimente de vitamina D: vitamina D3 (colecalciferol), același tip produs de corpul nostru și vitamina D2 (ergocalciferol), o variantă sintetica. Suplimentarea de vitamină se face doar cu vitamina D3 (colecalciferol).
Colecalciferolul se administreaza copiilor pentru a preveni rahitismul, pentru absorbția calciului și ca adjuvant în închiderea fontanelei.
Însa, pentru ca timp de jumătate de an țara noastră nu beneficiază de zile calde, se impune administrarea vitaminei D tuturor copiilor cu vârste mai mari de 2 saptamâni, numai la recomandarea medicului pediatru.
Așadar, expunerea la soare este potențial cea mai importanta sursă endogenă de vitamina D pentru organism. Ca surse dietetice de vitamina D, însa, sunt alimente de origine animala (ficat, galbenuș de ou, ficat de pește, ulei de pește, unt, lapte fortifiat) și alimente de origine vegetală (cerealele și produsele cerealiere). Laptele de vacă este sarac în vitamina D.
Deficitul de vitamina D în perioada de creștere a copilului duce la rahitism, manifestat prin deformări osoase, hipotonie musculara și scaderea rezistenței la infecții.
Deficitul poate apărea la copiii care nu primesc aport exogen de vitamina D si la cei cu malnutriție sau sindrom de malabsorbție.
Vitaminele sunt esenţiale în toate procesele vitale:
- Vitamina A (retinolul) – este indispensabilă pentru o vedere sănătoasă, importantă în: funcţionarea ochilor; creşterea organismului; apărare împotriva infecţiilor respiratorii şi digestive; menţine integralitatea unor ţesuturi ca: pielea, mucoasele, scheletul;
- Vitamina B (B1-tiamina; B2-riboflavina; B6-pirodoxina; B12-ciancobalanina) - este importantă pentru: metabolismul energetic (descompunerea glucidelor și a proteinelor alimentare), activitate nervoasă, creştere, respiraţie celulară (favorizează formarea globulelor roşii), împotriva crampelor;
- Vitamina D (colecalciferolul) – pentru dezvoltarea normală a oaselor;
- Vitamina C – ajută la asimilarea fierului, importantă pentru metabolismul celular (respirație), apărare față de infecții, formarea sângelui, vindecarea rănilor, împiedică hemoragia, previne anemia, stimulează pofta de mâncare;
- Vitamina E – ajută buna funcţionare a sistemului nervos şi aparatului circulator;
- Vitamina PP (niacina) - importantă pentru: buna funcţionare a celulelor, în special pentru pereţii capilarelor.
Importanta Carbohidraților pentru sanatatea sugarilor
- reprezintă o sursă principală de energie;
- sunt indispensabili pentru o digestie corectă.
Importanta Grăsimilor pentru sanatatea sugarilor
- sunt o sursă importantă de energie;
- indispensabile pentru asimilarea multor vitamine;
- sursă unică de acizi graşi esenţiali;
- acizii graşi nesaturaţi sunt indispensabili pentru funcţionarea corectă a sistemului nervos.
Importanta Proteinelor pentru sanatatea sugarilor
- sunt principalul element structural al organismului;
- contribuie la formarea ţesuturilor, hormonilor, enzimelor şi anticorpilor;
- stau la baza mecanismelor imunitare.
Importanta Mineralelor pentru sanatatea sugarilor
Mineralele sunt indispensabile pentru funcţionarea organismului:
- Fierul – este necesar în procesul de formare a celulelor din sânge şi este important pentru dezvoltarea creierului;
- Calciul şi fosforul – sunt principalele elemente componente ale oaselor şi dinţilor;
- Magneziul – influenţează buna funcţionare a sistemului nervos şi celui muscular;
- Iodul – este indispensabil în producerea hormonilor tiroidieni;
- Zincul – responsabil de buna funcţionare a sistemului imunitar.