Când începe diversificarea alimentației la sugari?

Fiecare copil are ritmul său de dezvoltare, așa că este dificil de stabilit o vârstă general valabilă pentru începerea diversificării. Însă medicii cad de acord asupra faptului că momentul cheie se află undeva în jurul vârstei de 6 luni. Medicul pediatru al bebelușului tău te va sfătui asupra momentului potrivit pentru copilul tău!
Există însă anumite semne care le anunță pe mame că momentul diversificării se apropie, iar unul dintre cele mai importante este că bebe este tot mai activ. Firesc, pentru tot ce face consumă energie.
Îți imaginezi cât efort depune să își ridice pieptul, să se rostogoleasca sau să stea în șezut? Toate acestea îi vor crește pofta de mâncare, iar laptele singur nu va mai face față micului devorator de energie.
Diversificarea alimentației: Este pregătit bebelușul tău?
Pe măsură ce bebelușul tău devine mai activ, începe să utilizeze mult mai multă energie. Ridicarea pieptului de la podea, rostogolirea sau exersarea poziției șezând îi cresc pofta de mâncare.
Ceea ce înseamnă că a venit momentul introducerii hranei solide pentru a-i asigura substanțele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta.
Diversificarea alimentației: Semne că poţi începe diversificarea
După o masă copioasă, copilul se simte linistit, satisfăcut și somnoros. Dacă observi că se trezește mai repede decât de obicei, că îsi roade mânuțele și că îi este greu să aștepte următoarea oră de masă, înseamnă că se întâmplă ceva… De asemenea, dacă ești norocoasă și bebe doarme toată noaptea, însă mai nou cere o masă de lapte nocturnă, este cât se poate de clar că momentul diversificării este pe aproape.
Vei observa chiar la unii bebelusi că privesc cu poftă spre alimentele de pe masă. Chiar dacă nu cunosc încă gustul mâncării, se pare că ar cam vrea să-l afle!
Nu te grăbi să treci la diversificare fără sfatul medicului, este de preferat să dai timp sistemului digestiv al bebelușului să se dezvolte, iar medicul pediatru știe cel mai bine când bebelușul tău este pregatit.
Diversificarea alimentației: Ar putea fi un puseu de creștere?
La 4 luni, mulți bebeluși trec printr-un puseu de creștere care îi poate face să pară mult mai înfometați decât de obicei. Este important să nu confunzi aceste momente cu semnele reale ale diversificării, întrucât sistemul digestiv al acestuia are nevoie de timp pentru a se dezvolta astfel încât sa poată procesa alimentele solide, oricât de mărunțite ar fi!
Ai răbdare și dacă este un puseu de creștere, apetitul bebelușului tău va reveni la nivelul normal destul de repede. Reține că poţi vorbi oricând cu reprezentanţii noştri sau îi poţi cere sfatul medicului.