O alimentatie echilibrată pentru juniori

Pe măsură ce bebelușul tău devine un junior în toată firea, trece printr-o perioadă de dezvoltare fizică și mentală intensă, întrucât creierul se pregătește pentru mari provocări: mersul și vorbirea. Aşadar, o alimentație echilibrată este esențială pentru a-i asigura cea mai sănătoasă creștere și dezvoltare.
De ce diferă dieta juniorului tău de a ta
O dietă echilibrată pentru un junior este foarte diferită de a noastră. Necesitățile nutriționale ale micuţilor diferă și aceste diferențe trebuie luate în considerare atunci când planifici mesele lui:
Zahăr și sare - Juniorii trebuie să consume cât mai puțină sare pe zi. De aceea este atât de important să nu adaugi sare în nicio mâncare a bebelușului pe care o pregăteşti. Unele mâncăruri pentru adulți nu sunt adecvate pentru juniori, având un conținut prea mare de sare sau zahăr (spre exemplu, doi biscuiți digestivi conțin peste 1/5 din maximul de zahăr permis zilnic unui copil).
Mâncărurile care conțin zahăr natural, cum ar fi fructele, legumele și laptele sunt bune, dar evitați mâncărurile care conțin zahăr.
Mărimile porțiilor – Stomăcelul piticului tău este de asemenea de aproximativ 5 ori mai mic decât al tău. De aceea trebuie să mănânce cantități mici de alimente bogate în substanțe nutritive în mod frecvent de-a lungul zilei.
Pentru a obține echilibrul corect între energie și substanțele nutritive, este recomandat să îi oferi juniorul tău trei mese echilibrate pe zi alternate cu mici gustări nutritive între mese.
Aportul de energie și substanțe nutritive necesar- Nu uita că juniorii nu sunt mini-adulți, ei au nevoie de o dietă relativ bogată în grăsimi și scăzută în fibre. Deși fibrele sunt foarte bune, sunt foarte hrănitoare, consumul excesiv poate fi un semn că micuţul nu primește toată energia și substanțele nutritive de care are nevoie.
Diferitele alimente au diverse substanțe nutritive, astfel că o dietă cât mai variată înseamnă un plus pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a micuţului.
Specialiştii de la Milupa au dezvoltat Milumil Junior 1+ şi 2+ formulele de lapte de creştere special adaptate nevoilor nutriţionale ale copiilor de 1-2 ani.
Ce este deci o alimentație „echilibrată” pentru un junior?
O alimentație echilibrată pentru un junior ar trebui să fie bazată pe alimente cu amidon: fie că este vorba despre pâine, orez, cereale, cartofi, alimentele cu amidon nu trebuie să lipsească de la nicio masă și pot fi oferite și ca gustare.
Fructe și legume
Încearcă să-i oferi o gamă variată de fructe și legume colorate, întrucât fiecare conține diferite substanțe nutritive. Este indicat să incluzi câteva la fiecare masă și să le oferi ca gustări, dar reține că juniorii își modelează comportamentele după ce observă în jurul lor, deci asigură-te că incluzi aceste alimente în dieta întregii familii.
Produse lactate
Laptele trebuie să facă parte în continuare din dieta zilnică a micuţului tău, dar asigură-te că incluzi și alte produse lactate bogate în calciu. Juniorul trebuie să beneficieze de trei porții de produse lactate pe zi, fie că este vorba de mesele principale sau de gustările dintre mese.
Carne, pește, ouă Acest grup de alimente îi asigură micuţului proteinele necesare unei dezvoltări armonioase. Recomandat este să îi oferi două porții pe zi. Carnea este şi o sursă bună de fier. Fierul este esențial pentru copii, stând la baza dezvoltării sale intelectuale. Peștele conține acizi grași Omega 3 care pot fi benefici pentru dezvoltarea creierului și ochilor.
Atentie la Alimente cu conținut mare de grăsimi și zahăr
Dintre alimentele cu conținut bogat de grăsimi și zahăr amintim uleiurile, untul, prăjiturile și biscuiții. Deși grăsimile și zahărul reprezintă o sursă de energie pentru micuţ, acestea conțin doar o cantitate foarte mică de vitamine și minerale și de aceea consumul lor trebuie limitat.
Siguranța alimentară și alimentele care trebuie evitate
Prepararea alimentelor pentru copii necesită o atenţie sporită din partea ta, deoarece sunt anumite ingrediente pe care este mai bine să le eviţi:
- Sarea este unul dintre ele; foloseşte-o cât de puţin posibil atunci când găteşti; în schimb poţi utiliza ierburi și condimente pentru asezonare. Nu uita să verifici conținutul de sare din mâncarea gătită în prealabil.
- Aromele și coloranții artificiali, conservanții și îndulcitorii trebuie evitați. Aceste substanţe pot fi prezente în unele alimente pentru adulți, cum ar fi băuturile și sucurile dietetice. Mare atenţie deci: dacă îi oferi micuţului tău astfel de produse verifică eticheta înainte.
- Ouăle și crustaceele pot cauza toxiinfecții alimentare dacă nu sunt gătite în mod corespunzător, deci asigură-te întotdeauna că sunt gătite adecvat.
- Nucile sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive, însă dacă există antecedente de alergie în familie, este cel mai bine să le eviți până după 3 ani. Nucile întregi sau tocate trebuie evitate până la 5 ani pentru că reprezintă un pericol de sufocare. Poţi totuşi încerca să îi oferi nuci măcinate sau unt de arahide.