Laptele vegetal în alimentația copiilor
Tu știi desigur că laptele matern este cel mai bun pentru bebeluș și că Organizația Mondială a Sănatății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni și continuarea alăptării copilului cel puțin până la 2 ani.
Totuși, din diverse motive, uneori, nu mai este posibilă alăptarea și fiecare mămică își pune întrebarea: ce-i pot oferi prichindelului în locul laptelui matern?
Lapte de vacă sau de capră, lapte vegetal sau formulă de lapte? Care ar fi cea mai potrivită alegere, care să-i asigure micuțului necesarul de nutrienți?
Desigur, cea mai potrivită alegere, în afara laptelui matern, este formula de lapte.
Laptele vegetal este potrivit pentru copii?
Uneori, dornici să țină pasul cu moda, sau influențați de diverse articole citite pe internet, părinții tind să înlocuiască laptele recomandat copiilor cu lapte vegetal. Sau, anumite convingeri religioase îi determină să urmeze o dietă de excludere a alimentelor de origine animală, inclusiv a laptelui.
Societatea Europeană de Nutriție și Gastroenterologie Pediatrică (ESPGHAN) nu recomandă adoptarea unei diete vegetariene pentru copii.
Utilizarea băuturilor vegetale în locul laptelui matern sau a formulei de lapte, fără o recomandare de la medic și fără supravegherea acestuia, poate induce o stare de malnutriție avansată, uneori cu consecințe foarte grave.
Laptele vegetal nu este potrivit pentru copii din următoarele motive:
- nu conține proteine suficiente, sau dacă conține, cum ar fi cazul laptelui de soia (cel mai apropiat ca profil al aminoacizilor de laptele de vacă), acestea nu se pot absorbi și digera corespunzător;
- nu conține fier suficient;
- este deficitar în calciu și vitamina D;
- poate provoca alergii (laptele de migdale);
- laptele de soia conține fitoestrogeni și uneori aluminiu;
- laptele de orez poate expune copiii la arsenic;
- deseori este îndulcit cu zahăr.
Există însă și situații în care micuții au diverse intoleranțe sau alergii la unele componente ale laptelui (lactoză, proteine). În aceste cazuri este recomandat să se încerce mai întâi hrănirea cu formule speciale de lapte și, doar dacă nici acestea nu sunt tolerate, să se apeleze la băuturile vegetale ce substituie laptele, la recomandarea și sub stricta supraveghere a medicului. Acesta va alege și prescrie produsul și va monitoriza foarte atent copilul.
Laptele vegetal, de soia, de orez, de migdale poate fi folosit, ca și laptele de vacă, doar în preparate cum ar fi griș, paste, budincă, prăjituri speciale pentru copii. Este indicat ca atunci când îl cumperi să citești eticheta și să ai grijă să nu aibă adaos de zahăr. Varianta ideală ar fi să-l prepari în casă, de exemplu pentru laptele de migdale poți găsi online indicații de preparare.
În concluzie, pentru copiii mici laptele este un aliment și nu o băutură, de aceea el trebuie să aibă în compoziție toți nutrienții de care micuțul are nevoie în cantitățile recomandate. Ca mămică trebuie să alegi responsabil și să te orientezi spre cea mai bună soluție pentru copilul tău: alăptarea dacă este posibilă sau o formulă de lapte adaptată nevoilor speciale ale prichindeilor.
Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârstă de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicația medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea produsului.
Dr. Diana Voican, Medic Medicină
Generală-Pediatrie, Nutriție și Nutriție Pediatrică