ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Introducerea cărnii în alimentația copilului

Află care este momentul oportun în care alimentația sa suportă introducerea unui nou aliment bogat în proteine, așa cum este carnea.

Pentru orice viitoare sau proaspătă mămică, cele mai presante întrebări sunt cele legate de alimentația micuțului.
Primele 1000 de zile au un efect de durată asupra constituției metabolice a acestuia, influențând reacțiile organismului său în perioada adultă.
Începând cu vârsta de 6 luni, bebelușul începe să își epuizeze rezervele de fier cu care s-a născut, iar un meniu complementar compus doar din fructe și legume nu mai poate asigura aportul necesar.
Acesta este momentul oportun în care alimentația sa suportă introducerea unui nou aliment bogat în proteine, așa cum este carnea.

Principala sursă furnizoare de aminoacizi esențiali, bogată în vitaminele D și B12, precum și în minerale (fier, zinc, seleniu), carnea ocupă un rol central în procesele de construcție și întreținere a țesuturilor și organelor.
Datorită acestor proprietăți, se dovedește a fi alimentul cel mai eficient în prevenirea anemiei.
Cu toate acestea, fiind lipsită de fibre în totalitate, consumarea acesteia se recomandă, mai ales, în asocieri de tipul carne – cereale / legume / leguminoase.

La început, se pune accent asupra includerii treptate a cărnii în regimul alimentar al puiuțului tău, prin fierbere separată de celelalte preparate și introducerea unui singur cubuleț de dimensiuni mici în piureul de legume, mixându-se mai apoi întregul amestec spre a fi servit la masa de prânz.

Carnea pentru bebeluș: carne de porc sau de pui?

Nu îți recomandăm carnea de porc sau de oaie până ce copilul nu trece de vârsta de 4 ani, întrucât se digeră greu și poate conține un grad ridicat de toxine dăunătoare organismului acestuia.
Optează, așadar, pentru carnea de pui sau de vită, bogată în proteine ușor digerabile și depozite de fier (în special, la nivelul pulpelor de pui), sau pentru cea de curcan, bogată în vitamina E și seleniu.
Ceea ce nu multă lume știe este că, pe lângă beneficiile nutriționale, carnea de curcan conține triptofan, un precursor al serotoninei, stimulând starea de bine a micuțului mofturos.

În ceea ce privește achiziția noului aliment, este indicat să nu îi cumperi mititelului carnea fără a verifica termenul de valabilitate și să i-o prepari cu cel puțin 2 zile înainte de data limită.
Acordând o atenție deosebită nutriției în primele 1000 de zile și asigurându-te că alimentele pe care le consumă sunt în concordanță cu nevoile sale fizice și fiziologice, îi rezervi puiuțului tău șansa la o viață sănătoasă.
Prin urmare, ține cont de reacțiile pe care acesta le are în momentul diversificării alimentației și protejează-ți piticul de hrana procesată din comerț.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.

193 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj! Suntem aici pentru tine.

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj