Alimente interzise bebelușilor cu vârsta mai mică de un an

Sănătatea puiului tău poate fi influențată de o nutriție precis adaptată în primele 1000 de zile. Acoperind toate nevoile nutriționale ale micuțului tău, îi asiguri un start sănătos în viață.
Însă, nutriția precis adaptată bebelușului tău presupune să cunoști nu doar ce alimente sunt benefice dezvoltării bebelușului, ci și ce alimente trebuie evitate.
Regimul alimentar care prezintă cele mai multe alimente ”interzise” este cel al bebelușului cu vârsta cuprinsă între 6 luni și un an. În această perioadă, micuțul tău încă se obișnuiește cu anumite gusturi și încă are nevoie de lapte matern, iar organismul său este sensibil la anumite alimente, întrucât sistemul său imunitar este incomplet dezvoltat.
Așadar, iată care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți pentru a-i asigura piticului o dezvoltare armonioasă:Alimentele prăjite conțin foarte multe grăsimi care nu-i aduc micuțului tău niciun beneficiu nutrițional.
Laptele de vacă sau de capră este indicat a se introduce în regimul alimentar al micuțului tău ceva mai târziu. În primul an de viaţa, laptele matern este cel mai bun aliment pentru puiuţul tău.
După primul an, prichindelul tău începe să socializeze din ce în ce mai mult și să devină mai activ, iar tu trebuie să te asiguri ca nutriția oferită să țină pasul cu nevoile sale.
De aceea, oferă-i celui mic laptele de continuare adaptat pentru vârsta sa.
Acesta conţine cantitățile adecvate de macro și micronutrienți care-i asigură o dezvoltare armonioasă.
Carnea de porc sau de oaie este mai greu digerată de bebeluș.
Mezelurile sunt obținute în urma procesării cărnii fiind, în principiu, nesănătoase nu doar pentru bebeluși, ci și pentru adulți.
Margarina conține grăsimi hidrogenate care au efecte negative asupra organismului.
Albușul de ou, fructele de mare, alunele, migdalele, nucile, semințele, mierea de albine, citricele, murele, fragii, afinele, zmeura, căpșunele, coacăzele, kiwi, mierea de albine, ciupercile prezintă riscul de a provoca alergii bebelușilor.
Dulciurile sunt foarte nocive pentru bebeluși. Introducerea lor în alimentația micuților le dezvoltă apetența pentru dulce și prezintă riscul de a dezvolta diabet.
Același risc îl prezintă și zahărul, care intră în categoria alimentelor interzise până la vârsta de un anișor.
Sarea nu le este necesară bebelușilor, consumul excesiv de sare cauzând hipertensiune arterială.
Sucurile acidulate și, în general, cele din comerț îi pot provoca bebelușului balonare. În plus, după vârsta de 6 luni, puiul tău are nevoie de hidratare, care poate fi asigurată doar de apa plată.
De asemenea, apa minerală poate conține nitrați dăunători micuțului. Așadar, pe lângă apă plată, poți opta și pentru sucurile de fructe preparate în casă, care conțin doza necesară de vitamine pentru bebelușul tău.
Prin urmare, primul an al micuțului tău sosește cu o serie de provocări nutriționale pe care, dacă le cunoști și le respecți, te pot ajuta să-i construiești copilului un sistem imunitar puternic și o sănătate de fier.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă pana la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.