Alergiile alimentare și alimentele de evitat
Care sunt simptomele unei alergii alimentare la bebeluși?
Dacă bebelușul tău este alergic la un aliment, semnele vor apărea în câteva minute sau chiar secunde. Cele mai comune simptome sunt:
- Tusea
- Gât sau limbă uscată, cu mâncărimi
- Mâncărimi sau erupții ale pielii
- Greață și senzație de balonare
- Diaree
- Gâfâială și lipsă de aer
- Umflarea buzelor și gâtului
- Nas înfundat, rinoree (secreții nazale)
- Durere, roșeață și mâncărimi ale ochilor
Alimente care provoacă alergii la bebe
Unele alimente sunt mai predispuse să provoace o reacție alergică decât altele și trebuie să le urmărim:
- Lapte de vacă și alte produse lactate (pe bază de lapte de vacă)
- Nuci
- Ouă
- Soia
- Pește
- Crustacee (cum ar fi crab sau homar)
- Susan
- Alune
- Dioxid de sulf și sulfiți (conservanți utilizaţi în unele mâncăruri și băuturi)
- Țelină
- Moluște
Alimente de evitat la bebe
Există câteva alimente care nu trebuie administrate bebelușului tău înainte de o anumită vârstă pentru a evita riscul mărit al alergiilor în timp ce se dezvoltă sistemul imunitar al acestuia:
-
Gluten
Glutenul este o proteină care se găsește în cereale, cum ar fi grâul, secara, ovăzul și orzul. Trebuie să eviți să îi dai bebelușului tău oricare dintre aceste alimente în timpul primelor luni. Caută etichetele „fără gluten” de pe alimente. Cere sfatul medicului! -
Pește (înainte de 6 luni)
Peștele poate provoca o reacție alergică la unii bebeluși, astfel că nu este o idee bună să îi dai pește mai devreme de 6 luni. Odată ce bebeluşul ajunge la 6 luni, peștele poate să facă parte dintr-o dietă echilibrată. -
Alunele și alimentele care conțin alune nu trebuie administrate bebelușilor din familii cu antecedente alergice, până când împlinesc cel puțin 3 ani.
Altfel, li se poate administra începând de la 6 luni. Nu da nuci întregi de niciun fel copiilor sub 5 ani pentru că există riscul să se înece.
Ce să faci dacă bebelușul tău are o alergie alimentară
Dacă tu crezi că bebelușul tău are o alergie alimentară, programează un consult la medicul tău, astfel încât să poată diagnostica problema și să îţi dea un sfat despre cum să gestionezi situația.
Datorită legilor privind etichetarea alimentelor, ai posibilitatea să afli cu ce poţi și cu ce nu poţi hrăni copilul, dar nu există niciun dubiu că gestionarea alergiilor și intoleranțelor poate părea dificilă la început.