ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Nutriția precis adaptată în primele 1000 de zile

Sănătatea puiului tău, precum și dezvoltarea echilibrată a organismului său, este puternic marcată de nutriția primelor 1000 zile. Află detalii!

Sănătatea puiului tău, precum și dezvoltarea echilibrată a organismului său, este puternic marcată de nutriția primelor 1000 zile.

Astfel, o nutriție precis adaptată pe timpul sarcinii și în primii doi ani de viață ai mititelului este o deprindere prioritară a ta, ca viitoare mămică. Doar așa îi vei putea asigura acestuia „armura” necesară în lupta împotriva bolilor, de acum și până în perioada de maturitate.

Așadar, gândește-te la puiul tău ca la un adult în devenire, nu unul în miniatură. El are nevoie de o alimentație corectă și precis adaptată nevoilor sale nutriționale pentru a se dezvolta în mod armonios. O dietă echilibrată și personalizată este, în primul rând, o măsură de precauție împotriva afecțiunilor de care se poate lovi la maturitate.

Principiile de bază ale unei alimentații precis adaptate nevoilor puiului tău

În primul an de viață, nou-născutul are nevoie de un aport nutritiv mai mare decât cel al unui adult, raportat la greutatea sa, atât din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ, ținând seama de imensa lui capacitate metabolică. În primele luni (0-6 luni), recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca sugarul să primească exclusiv lapte matern. Următoarele luni marchează etapa inițială de diversificare, prin adăugarea sucului de fructe și a supei strecurate, respectiv a mesei pasate. Ai grijă ca, în această perioadă, să îi oferi bebelușului doar hrană naturală, obișnuindu-l cu gustul original al alimentelor (fără sare, zahăr sau alte condimente, aditivi ce îi pot afecta metabolismul).

În paralel cu alăptarea, în perioada diversificării mesele pe care i le pregătești mititelului trebuie să îi satisfacă un minim de 50 de nutrienți esențiali, pe care organismul său nu îi poate produce pe cont propriu. Actorul principal este chiar fierul, preluat în formele sale organice hemice din carne (de pasăre, vițel), pește, organe (ficat de pui, de vițel), ouă, dar și nehemice, cum ar fi legumele / leguminoasele (linte, mazăre, soia, pătrunjel), ciupercile și cerealele integrale.

Recomandări alimentație 0-6 luni

Între 6 luni și un an, alimentația puiuțului va fi compusă din legume și leguminoase din belșug (morcovi, dovlecei, păstârnac, pătrunjel, ardei gras, roșii, salată, ștevie, spanac, ceapă, mărar, țelină, cartofi), preparate din carne de vită, vițel și pasăre, fructe, piure sau în formă crudă / coaptă (mere, pere, banane, caise, piersici, pepene galben), gălbenuș de ou, cereale și orez, iaurt, pește.

Recomandări alimentație după un an

După un an, este recomandat să continui sa-i oferi copilașului aceleași alimente nutritive de mai sus, alături de lapte de continuare, îmbogățit cu vitamina D, calciu, fier, dar și prebiotice, care să satisfacă nevoile nutriționale ale juniorului energic și năzdrăvan.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.

757 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj