ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Importanța asocierilor alimentare din primii ani de viață ai copilului

Viitorul copilului tău depinde de tine, mai ales atunci când ne referim la consecințele regimului său alimentar din primele 1000 de zile.

Viitorul copilului tău depinde de tine, mai ales atunci când ne referim la consecințele regimului său alimentar din primele 1000 de zile. Ca orice mămică, tu ești cea care dă tonul și stabilește tiparele nutriționale din organismul puiului tău.

Prin urmare, este deosebit de important să reții că organismului micuțului este în creștere, necesitând aportul celor 50 de nutrienți esențiali ce nu pot fi preluați decât printr-o alimentație echilibrată.
Obiceiurile deprinse în primii ani de viață devin comportamente bine cimentate în rutina viitorului adult, educarea bebelușului în ceea ce privește nutriția fiind considerat un proces continuu, și nu unul fragmentat.

Primii săi doi ani de viață marchează, așadar, formarea tabieturilor inițiale de asociere a alimentelor.
Pornindu-se de la o alimentație exclusiv lactată, se trece la o alimentație de tip complementar, menită să mențină necesarul caloric și de nutrienți al puiului tău și să ușureze trecerea la meniul obișnuit al familiei. Numite și alimente tranziționale, inițial în formă semisolidă (supe, piure), acestea respectă anumite reguli în ceea ce privește gruparea lor în timpul unei mese.

Alimentele și asocierea lor prezintă anumite caracteristici de compatibilitate. În eventualitatea ignorării acestui aspect, expui copilașul la o digestie lungă și dificilă, constipație, diaree, alergii alimentare ș.a.m.d.

Stomacul nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată.

Orice aliment care nu face parte din clasa fructelor sau a legumelor / leguminoaselor se consideră hrană concentrată. Astfel, gălbenușul de ou (introdus după vârsta de 6 luni), fiert moale, poate fi combinat cu piureul de cartofi, sporindu-i digestibilitatea, dar nu poate fi servit alături de carne, în acest caz fiind recomandată o distribuire alternativă – copilul tău primind zilnic necesarul de proteine din surse diferite.
În același timp, meniul bebelușului nu trebuie redus la mese exclusiv vegetariene, putându-se declanșa dezechilbre ale stării sale generale, ale evoluției ponderale și ale aspectului scaunelor.

Nu introduce în nutriția incipientă a mititelului preparate industriale, acestea fiind incluse în categoria alimentelor „moarte”, lipsite de enzime active, și nici băuturi industriale care conțin îndulcitori, coloranți, conservanți etc. Evită sub orice formă prepararea hranei prin prăjire, iar în cazul apariției unui deficit alimentar, oferă-i copilului tău, pe lângă felul planificat, un aliment făinos, lipsit de gluten (cum ar fi orezul).

Este de la sine înțeles că, pe tot parcursul alimentației complementare, este ideal să continui cu alăptatul.

Laptele matern va fi administrat după fiecare masă ce se dorește a fi înlocuită, întrucât menține la nivel optim surplusul de lichide necesar hidratării puiuțului tău (care are nevoi crescute de fluide, spre deosebire de un adult).
Doar printr-o nutriție corectă și o atenție sporită acordată obiceiurilor alimentare în primele 1000 de zile, îi poți asigura puiului cea mai bună șansă la o viață sănătoasă.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului.
Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată.
Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.

171 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj! Suntem aici pentru tine.

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj