De ce să nu îi dai lapte de vacă bebelușului
Primul an al bebelușului tău, mai ales după vârsta de 6 luni, este plin de multe provocări nutriționale pe care, dacă le cunoști și le respecți, poți construi copilului un sistem imunitar puternic și o sănătate de fier.
Ai pregătit deja o schemă, știi care sunt etapele introducerii alimentelor în dieta bebelușului, dar sigur apare și întrebarea: ce lapte îi ofer în continuare?
Laptele matern
Știai că bebelușul crește aproximativ 750 g pe lună în primele patru luni de viață, ajungând ca la vârsta de 4 luni să-și dubleze greutatea? Laptele matern este perfect echilibrat și adaptat nevoilor nutriționale speciale ale copiilor în această perioadă de creștere accentuată, conține atât macro cât și micronutrienți în concentrații corespunzătoare necesarului la vârsta de sugar.
Laptele matern, laptele pe care orice mămică ar trebui să-l ofere copilului său de la neștere, exclusiv, este cel mai indicat să-l oferi și după vârsta de 6 luni, în paralel cu introducerea alimentației complementare (diversificare).
Dacă, din păcate, alăptarea nu este posibilă din diverse motive sau laptele tău nu este suficient, alternativa este să apelezi pentru înlocuire sau completare la o formulă de lapte și nu la lapte de vacă.
De ce nu este recomandat laptele de vacă
Laptele de vacă este un aliment complet și sănătos, dar nu pentru vârsta fragedă, de bebeluș. Fiecare animal crează alimentul ideal, potrivit puiului său și adaptat fiecărui organism mic, sensibil și fragil, aflat într-o etapa de creștere accentuată.
Laptele de vacă, de capră, de oaie, de măgăriță este potrivit pentru fiecare pui în parte, așa cum laptele de mamă este potrivit pentru puiul de om. Specialiștii atrag atenția că laptele de vacă, sau alt tip de lapte provenit de la animale, este interzis pentru copii până la vârsta de un an. Societatea Română de Pediatrie recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, apoi în paralel cu diversificarea. Doar după prima aniversare recomandă utilizarea laptelui de vacă în alimentația copilului, în cantități mici (max 50-100 ml), bine fiert și doar în preparate, nu ca masă principală.
Laptele de vacă prezintă o multitudine de dezavantaje pentru copii:
- are un conținut foarte scăzut de fier, ceea ce predispune la apariția anemiilor prin carență de fier;
- conține o cantitate mică de acizi grași nesaturați, acele grăsimi ”bune” și o cantitate prea mare de acizi grași saturați - ”grăsimile rele”; acest lucru poate duce la surplus de kilograme și la o predispoziție pentru bolile de inimă;
- are cantități prea mici de vitamina D, vitamina care contribuie la fixarea calciului în oase și la sănătatea acestora, prevenind apariția rahitismului;
- nu conține vitamina C, vitamină importantă în susținerea sistemului imun, de apărare al organismului;
- concentrațiile de vitamina A, E și vitamine din complexul B sunt mici în comparație cu nevoile bebelușului;
- este prea bogat în proteine și sodiu, solicitând rinichii și favorizând apariția bolilor de inimă;
- necesită o preparare termică considerabilă pentru a evita pericolul expunerii la diverși agenți infecțioși.
În afara acestor deficite nutriționale, laptele de vacă poate determina, la bebeluș sau în etapa ulterioară, de junior, și apariția unor alergii sau intoleranțe, cum ar fi alergia la proteina laptelui de vacă sau intoleranța la lactoză, afecțiuni însoțite de o serie de simptome digestive. Acestea pot fi ușoare, creând doar un disconfort (dureri de burtă), sau grave (diaree, vărsături, lipsa poftei de mâncare, hemoragii digestive), ducând până la stagnarea în greutate sau diferite complicații, cum ar fi deshidratare severă sau anemie.
De aceea este bine să alegi cu mare atenție și responsabilitate ce lapte oferi bebelușului tău. Ideal și recomandat este să oferi lapte matern până la un an și chiar după această vârstă și, doar dacă acest lucru nu este posibil, să te orientezi spre formule de lapte adaptate pentru perioada de sugar sau formule de lapte de continuare pentru 1 an, 2 ani și 3 ani sau mai mult.
Doar așa burtica bebelușului tău va fi o burtică sănătoasă, iar bebelușul va crește și se va dezvolta armonios.
Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău. Se recomandă alăptarea exclusivă cu lapte matern pentru sugarii cu vârstă de până la 6 luni. Produsul se utilizează numai la indicația medicului sau asistentului medical și numai după instruirea mamei privind utilizarea produsului.
Dr. Diana Voican, Medic Medicină
Generală-Pediatrie, Nutriție și Nutriție Pediatrică