Mâncare sănătoasă pentru juniori

Ține pasul cu nevoile nutriţionale schimbătoare ale juniorului
Nu e aşa că este uimitor să îl vezi pe juniorul tău crescând și învățând atât de repede? Este cu adevărat important ca în această perioadă să te asiguri că are o dietă sănătoasă, echilibrată care conține toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru a-l ajuta să se bucure de o dezvoltare uimitoare.
Deci asigură-te că juniorul tău consumă o combinație de alimente din următoarele patru categorii: Alimente cu amidon (carbohidrați) pentru energie, fibre, vitamine și minerale: Cereale, paste, pâine, orez, cartofi, cartofi dulci, biscuiţi.
Fructe și legume pentru vitamine și fibre
Banane, mere, pere, ananas, struguri, kiwi, portocale, roșii, ardei grași, piersici, curmale și stafide... toate acestea reprezintă gustări nutritive excelente pentru juniori când se adaptează la alimente ușor de mâncat și apucat cu degetele. Oferă-i-le la fiecare masă, astfel încât să învețe să le accepte ca parte dintr-o masă normală.
Carne, pește și leguminoase pentru proteine, grăsime, vitamine și minerale
Carne: puiul, peștele, ouăle reprezintă surse bune de proteine, lipide și fier pentru juniorii în creștere.
Leguminoase: năutul, fasolea, humusul și lintea sunt alimente nutritive și gustoase de adăugat în dieta piticului – în special dacă eşti vegetariană.
Produsele lactate: laptele, brânza și iaurtul pentru calciu, alte minerale și proteine
Laptele, brânza, iaurturile și alte produse lactate îi asigură micuţului calciul esențial pentru oasele aflate în dezvoltare. Alimentele cu conținut mare de lipide, sare și/sau zahăr, cum ar fi biscuiții, produsele de patiserie și prăjiturile asigură energia, dar nimic altceva, deci încearcă să le reduci la minimum. Dacă i se face foame între mese, oferă-i o gustare de fructe sau pâine. Iar băuturile răcoritoare este cel mai bine să le limitați doar pentru ora mesei.
Importanța vitaminei D
Vitamina D este esențială pentru oase puternice și dinți, deci este absolut vitală pentru juniorii în plină dezvoltare! Va fi dificil să te asiguri că piticul tău asimilează suficientă vitamina D, întrucât se găsește numai în anumite alimente – și acestea nu sunt pe placul tuturor juniorilor!
- Ficat
- Gălbenuș de ou
- Pește
- Cereale, lapte și margarină îmbogățită
De fapt, spre deosebire de alte vitamine, cea mai mare parte din vitamina noastră D este produsă de propria noastră piele! Aceasta se produce ca reacție la lumina soarelui când suntem afară. Se recomandă ca juniorii să ia suplimente de vitamina D.
În România există programul național pentru prevenirea deficitului de vitamina D. Întreabă-ți medicul! Poți găsi suplimente de vitamine în cele mai multe supermarketuri și farmacii. Dacă nu eşti sigură ce să alegi, nu ezita să ceri sfatul medicului.
Asimilarea suficientă a fierului
Fierul este esențial pentru sănătatea și dezvoltarea micuţilor. Carnea și peștele (sunt într-adevăr surse bune de fier și pot fi și foarte gustoase. Există fier și în unele legume, dar nu este la fel de ușor pentru organism să le absoarbă.
Administrarea de alimente sau băuturi care au un conținut mare de vitamina C la mese, poate contribui la absorbția de fierului din legume; dintre alimentele cu conținut mare de vitamina C amintim portocalele, murele, ardeii grași și roșiile.
Includerea unei game de alimente bogate în fier în dieta micuţului va asigura cantitatea de fier necesară și va preveni anemia feriprivă, care ar putea avea urmări nefavorabile pe termen lung.
Alimente care sunt surse bune de fier:
- carne și pește
- cereale pentru juniori îmbogățite cu fier
- legume de culoare verde închis
- diferite feluri de pâine
- fasole, linte
- fructe uscate, cum ar fi caisele, smochinele și prunele
În plus, consumul de lapte de vacă poate duce la apariţia anemiei din cauza conținutului redus de fier. Nu uita deci că nu este recomandat să îi oferi micuţului tău lapte de vacă.
Laptele pentru juniori
După prima aniversare este bine ca juniorul tău să consume minim 300-500 ml de lapte pe zi sau cel puțin două porții de produse lactate. De exemplu, ar putea consuma 2 pahare de lapte (2 x 250 ml) și un iaurt. Întrucât juniorii au nevoie de mai puțin lapte decât bebelușii este cel mai bine să nu îi dai piticului tău lapte înainte de mese, pentru că s-ar putea să îl umple şi astfel să refuze masa, ȋnsemnȃnd că pierde surse importante de energie și alte substanțe nutritive.
Oferă-i juniorul tău laptele de creștere Milupa Milumil Junior 1+ sau 2+ ca parte din dieta lui echilibrată. Formula de lapte de la Milupa este creată special pentru nevoile nutriţionale ale micuţilor cu vârste de peste 1 an, respectiv 2 ani.
Ştiai că?
Între 1 şi 3 ani, juniorii câștigă în medie 40% în greutate și înălțime. Nu este de mirare că hainele noi le rămân repede mici!
Sfaturi în alimentaţie
Nu renunţa!
Acum că este destul de încrezător în sine când mănâncă singur, mica ta comoară va avea probabil propria rutină de mese și gustări regulate. El deja știe ce îi place, dar continuă să încerci să îi oferi alimente noi uneori.
Experimentează
Juniorul tău va avea nevoie de trei mese regulate pe zi și 2-3 gustări sănătoase între. Asigură-te că primește suficiente legume, experimentând lucruri precum piure de morcovi, fasole verde, broccoli, cartofi și mazăre. Este natural ca juniorii să fie mofturoși și să respingă anumite alimente, dar nu renunța. Înarmează-te cu răbdare şi perseverenţă, căci această etapă de mofturi la mâncare este temporară. Juniorii pot învăța să accepte diferite alimente, în special urmărindu-i pe cei din jurul lui cum le savurează!
Surprinde-l
Găteşte mese interesante și variate, astfel încât piticul tău să continue să asimileze o varietate de substanțe nutritive. Oferă-i ocazional un fruct nou surpriză la budincă, cum ar fi budinca de orez cu banană, o salată de fructe cu iaurt, plăcintă cu mere sau o clătită cu o varietate de felii de fructe.
Între 1 şi 3 ani, nevoile nutriţionale ale juniorilor pot fi duble faţă de cele ale unui adult. Continuă să îi oferi o dietă echilibrată!
Alimente pe care trebuie să le consume cu măsură:
Dulciuri și ciocolată: alimentele bogate în grăsimi și zahăr, cum sunt biscuiții, înghețata, prăjiturile, ciocolata, trebuie să fie consumate cu măsură deoarece îi pot reduce apetitul pentru alimente sănătoase.
Alimente sărate: Este important ca alimentele micuţului să nu conţină multă sare. Nu o adăuga niciodată în mâncarea lui și verifică ingredientele din mâncărurile gata-preparate.
Reține: juniorii trebuie să primească maximum 2 g de sare pe zi – ceea ce înseamnă o treime din porția zilnică maximă pentru adulţi.