ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Învață-l pe cel mic să mănânce singur

Iată câteva sfaturi pentru a-l ajuta pe micuţul tău să se descurce cu prima linguriță și furculiță.

Începând de la aproximativ prima aniversare, copilul va începe probabil să aibă suficienți dințișori pentru a mesteca o varietate bogată de gustări sănătoase. Deja a deprins obiceiul de a pune mânuțele pe lingurile și furculițele cu care îl hrănești.

Acesta este primul pas spre dezvoltarea abilității copilului de a se hrăni singur. Iar tu te vei distra din plin ajutându-l să deprindă coordonarea de care are nevoie pentru a se hrăni singur.

Iată câteva sfaturi pentru a-l ajuta pe micuţ să se descurce cu prima lingură și furculiță:

  • Arată-i prin sunete cât de bună este mâncarea. Astfel cel mic va înțelege că mâncarea pe care i-o oferi este gustoasă şi va dori să mănânce şi el.                      
  • Pas cu pas. Pentru noi este de la sine-înțeles, dar punerea alimentelor în furculiță și ducerea acesteia la gură este de fapt destul de complicat și necesită multă coordonare. Ajută-l deci pe micuţ să învețe pas cu pas această acţiune. Pentru început, adună-i mâncărica în mici porţii și ajută-l să o ducă la guriţă. Odată ce înțelege această parte, puteți trece la exersarea adunării mâncării și folosirea furculiței.
  • Alimente ușor de manevrat. Lasă-l pe junior să exerseze cu alimente care se așază mai bine în lingură sau furculiță, cum ar fi piureul, macaroanele cu brânză, iaurtul, bananele, terciul.
  • Lasă-l să se joace! Copiii la această vârstă sunt fascinați de mâncare. Atingerea, ținerea, sfărmarea – toate fac parte din procesul de învățare despre cum să mănânce singur. Este o etapă în care se va produce ceva mizerie în casă, dar este totodată cel mai bun moment pentru a începe să învețe manierele la masă. Astfel, un „nu” ferm dacă aruncă mâncarea pe podea sau flutură lingura ar putea însemna mai puțină mizerie pe viitor!
  • Atenție la mâncare. Atenția copilului este foarte ușor de distras, deci asigură-te că radioul și televizorul sunt închise la ora mesei. Aceasta îl ajută să se concentreze asupra felului de mâncare și a faptului că sunteți împreună, ceea ce îl va ajuta să învețe mai repede.
  • Multe laude. Nu uita să îl încurajezi pe cel mic cât de des posibil de-a lungul drumului, să fii răbdătoare și să lauzi fiecare succes, indiferent cât de mic.

Ştiai că?

Copilul tău de 1 an crește într-un ritm dublu față de unul de 4 ani – deci în următorii 2 ani, va câștiga în jur de 50% în greutate! Este aşadar foarte important să îi oferi o dietă echilibrată care să îi asigure toate substanțele nutritive necesare unei creşteri sănătoase.

1474 vizualizări
0
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj