Tabel de diversificare a alimentației la bebeluși
În primele 1000 de zile copilul are nevoie de o alimentație echilibrată, bogată în calorii, vitamine și minerale necesare raței rapide de dezvoltare până la această vârstă.
Acest tabel de diversificare a alimentație la bebeluși are un caracter orientativ.
Diversificarea este o aventură senzorială în care bebelușul descoperă gusturi și texturi noi. Trecerea de la alăptat la alimentația diversificată se face progresiv, într-un mod sigur și sănătos pentru copil. Se recomanda inițial piureuri cremoase apoi la vârstă de 7 – 8 luni, se pot introduce alimente păsate grosier iar între 9 – 10 luni copilul va fi încurajat să apuce singur bucățelele de mâncare. După 1 an poate fi lăsat să folosească singur linguriță.
Acest tabel de diversificare a alimentație la bebeluși are un caracter orientativ.
În diversificarea sugarului sunt importante în egală măsură fructele, legumele, cerealele și proteinele de origine animală – brânză de vaci, carne de pasăre/ vită, ou, iaurt, ficat și peste.
Fructele și legumele aduc aport de fibre, fier, calciu, potasiu, betacaroten, aminoacizi, antioxidanți și vitamine – A, B, C, K.
Cerealele sunt sursă de: Zn, Se, Cu, Fe, Mg, P, fibre, antioxidanți, ac. Folic, Vitamină E și vitamine din grupul B.
Toate aceste elemente sunt esențiale în procesele metabolice și celulare pentru o creștere armonioasă și sănătoasă a copilului.
Scopul unei diversificări corecte pe termen lung, este aceea de a crește un ADULT SĂNĂTOS.
Pentru siguranță lui bebelușul trebuie supravegheat în timp ce mănâncă și bea.
OMS și Asoc. Americană de Pediatrie recomanda că o mamă să-și alăpteze copilul exclusiv la sân, dacă acest lucru este posibil, până la vârstă de 6 luni. Alăptarea poate fi continuată în paralel cu diversificarea până la vârstă de 2 ani sau mai mult, în funcție de disponibilitatea mamei și nevoile copilului. În primele 6 luni alăptarea are rol de protecție imunitara și de consolidare a stării de nutriție. Laptele matern este un aliment complet, fiind cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor.