ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

Tabel de diversificare a alimentației la bebeluși

OMS recomandă începerea diversificării între săptămânile 17 și 26 de viață, ea fiind completă la vârstă de 3 ani.

În primele 1000 de zile copilul are nevoie de o alimentație echilibrată, bogată în calorii, vitamine și minerale necesare raței rapide de dezvoltare până la această vârstă.

Acest tabel de diversificare a alimentație la bebeluși are un caracter orientativ.

 

Diversificarea este o aventură senzorială în care bebelușul descoperă gusturi și texturi noi. Trecerea de la alăptat la alimentația diversificată se face progresiv, într-un mod sigur și sănătos pentru copil. Se recomanda inițial piureuri cremoase apoi la vârstă de 7 – 8 luni, se pot introduce alimente păsate grosier iar între 9 – 10 luni copilul va fi încurajat să apuce singur bucățelele de mâncare. După 1 an  poate fi lăsat să folosească singur linguriță.

Acest tabel de diversificare a alimentație la bebeluși are un caracter orientativ.

 

În diversificarea sugarului sunt importante în egală măsură fructele, legumele, cerealele și proteinele de origine animală – brânză de vaci, carne de pasăre/ vită, ou, iaurt, ficat și peste.

Fructele și legumele  aduc aport de fibre, fier, calciu, potasiu, betacaroten, aminoacizi, antioxidanți și vitamine – A, B, C, K. 
  
Cerealele sunt sursă de: Zn, Se, Cu, Fe, Mg, P,  fibre, antioxidanți, ac. Folic, Vitamină E și vitamine din grupul B. 
  
Toate aceste elemente sunt esențiale în procesele metabolice și celulare pentru o creștere armonioasă și sănătoasă a copilului. 
  
Scopul unei diversificări corecte pe termen lung, este aceea de a crește un ADULT SĂNĂTOS. 
  
Pentru siguranță lui bebelușul trebuie supravegheat în timp ce mănâncă și bea. 
  
OMS și Asoc. Americană de Pediatrie recomanda că o mamă să-și alăpteze copilul exclusiv la sân, dacă acest lucru este posibil, până la vârstă de 6 luni. Alăptarea poate fi continuată în paralel cu diversificarea până la vârstă de 2 ani sau mai mult, în funcție de disponibilitatea mamei și nevoile copilului. În primele 6 luni alăptarea are rol de protecție imunitara și de consolidare a stării de nutriție. Laptele matern este un aliment complet, fiind cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor.

41288 vizualizări
5
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj, iar specialiștii noștri îţi vor răspunde!

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj