Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Tot ce trebuie să știi despre concediul de maternitate

Nota 4.5/5 (2 voturi)
Tot ce trebuie să știi despre concediul de maternitate

Dacă ești însăcinată și salariată pentru cel puțin o lună din cele 12 anterioare nașterii copilului ai dreptul la concediu de maternitate.

Concediul de maternitate se acordă pe o perioadă de 126 de zile, iar suma de care poți beneficia este în valoare de 85% din salariul brut calculat în funcție de veniturile din ultimele 6 luni anterioare concediului. 

Concediul de maternitate este impărțit în:

- Concediu prenatal, care poate avea până la 81 de zile, anterioare nașterii

- Concediu postnatal, obligatoriu, de minim 42 de zile după naștere. 

Poți beneficia de un concediu de maternitate( prenatal) prelungit dacă medicul tău decide  că sarcina ta are factori de risc. 

Titularul concediului de maternitate este numai femeia însărcinată sau lăuza, care se încadrează în una din următoarele categorii: 

- persoanele fizice asigurate la Casa de Asigurări Sociale, cetățeni români sau din state membre UE, domiciliate în România și plătitoare a contribuției de asigurări sociale, beneficiază de indemnizație de maternitate.

- asiguratele care au încetat plata contribuției de asigurări sociale, dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat

- în cazul în care copilul se naște mort sau moare în perioada concediului de lăuzie (postnatal), indemnizația de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

Angajata trebuie să prezinte angajatorului, în fiecare lună calendaristică în care este în concediu de maternitate, adeverință medicală eliberată de medicul de familie. 

Citeste și:

Tot ce trebuie să știi despre concediul de creștere copil

Scris de Lidia, 27 Jan 2016, 15:30

Buna ziua! Am si eu o intrebare...Daca sunt angajata la firma sotului si sunt insarcinata in luna a 7-a, medicul de familie urmeaza sa-mi dea acel concediu de maternitate prenatal, eu sau firma sorului mai trebuie sa contribui statului in cele 2 luni inainte de a naste?

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania