Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Oboseala din timpul sarcinii

Nota 5/5 (2 voturi)
Oboseala din timpul sarcinii

Cu toate că sarcina este o experiență diferită de la femeie la femeie, oboseala este unul din cele mai populare semne că ai rămas însărcinată, alături de grețurile matinale și durerile de sâni.

În afară de sarcină, oboseala mai este un simptom și pentru stres, depresie sau gripă. Însă dacă nu ai avut menstruație și te simți obosită, sunt toate șansele să fii însărcinată.

Oboseala este normală și este mai evidentă la începutul sarcinii. Motivul este foarte simplu: dezvoltarea fătului îți solicită organismul.

Unele femei încep să resimtă oboseala încă din prima săptămână de sarcină, însă cele mai multe o fac începând din a patra săptămână. La începutul celei de a patra săptămâni, fătul secretă hormonul de sarcină HCG. Oboseala mai este influențată și de schimbările hormonale care se petrec în corpul tău. Pentru ca organismul tău să permită dezvoltarea fătului, el își modifică nivelele de estrogen și progesteron.

Începând cu trimestrul al doilea de sarcină, senzația de oboseală se va diminua. Te vei simți mai energică, nu vei mai avea parte de grețuri matinale și poți avea un libido crescut. Trimestrul al doilea este cel mai bun moment să te bucuri de sarcină. Profită de energia pe care o ai și fă toate pregătirile necesare pentru sosirea bebelușului în acest interval de timp.

În ultimul trimestru de sarcină îți va reveni senzația de oboseală. Creșterea fătului și luarea în greutate sunt doi factori care readuc oboseala în prim plan. Pentru multe mămici, chiar și o plimbare pe distanță scurtă este foarte obositoare în a opta lună. Un alt factor care "mărește" oboseala este lipsa somnului. Mărimea abdomenului îți va face foarte dificil somnul pentru că îți vei găsi cu greu o poziție potrivită pentru somn. Dacă mai ai parte și de un bebeluș "săltăreț" pe timpul nopții, oboseala se va accentua. Pe lângă toți acești factori, se mai adaugă și emoțiile legate de naștere și nevoia de urina din ce în ce mai des.

Oboseala este specifică perioadei de sarcină și nu ar trebui să te îngrijoreze. Dacă ea este însoțită de amețeli, sete continuă și urinări foarte dese, adresează-te medicului tău de familie. Este posibil să suferi de diabet gestațional. Între 2 și 5% dintre gravide suferă de diabet gestațional.

Cum să diminuezi efectele stării de oboseală

- formează-ți un program regulat de odihnă;

- încearcă mereu să dormi și la prânz;

- bea un pahar cu lapte cald înainte de culcare;

- evită să mănânci sau să bei foarte mult înainte de culcare;

- evită dulciurile și cafeina;

- relaxează-te făcând o baie, citind o carte sau urmărind un film;

La final, nu uita că starea de oboseală este prezentă doar pe durata sarcinii iar din primul moment în care îți vei ține bebelușul în brațe totul ți se va părea ceva foarte îndepărtat.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania