Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Nașterea naturală sau cezariană?

Nota 5/5 (3 voturi)
Nașterea naturală sau cezariană?

Dacă pentru William Shakespeare întrebarea era "A fi sau a nu fi?", cu siguranță că pentru multe mămici întrebarea este "Naștere naturală sau cezariana?"

Cezariana a devenit în ultimii ani foarte populară printre mămicile din România. De frica durerilor, foarte multe mămici aleg fără să clipească cezariana în locul nașterii naturale.

VEZI SI: Nașterea la spital de stat sau la particular?

Deși fiecare metodă de naștere prezintă avantaje și dezavantaje, doctorii ginecologi recomandă nașterea naturală în cele mai multe cazuri, pentru că cezariana este o procedură care trebuie folosită doar atunci cand este indicat medical, nu când dorește pacienta.

Cezariana se folosește dacă mama are o afecțiune cronică înainte de a fi însărcinată (exemplu: afecțiuni ale inimii, ale coloanei vertebrale etc) sau dacă vorbim despre o naștere multiplă. Nașterea prin cezariană reduce fătului riscul problemelor neurologice, a oaselor rupte, infecției de la mamă și nu îl obosește. Din pacate, pentru că în timpul cezarianei se taie peritoneul, peretele uterin și mușchii, proaspăta mămică nu mai are voie să ridice greutăți. Asta înseamnă și ridicatul bebelușului și punerea lui într-un loc mai jos de talie. 

Nașterea naturală este o metodă bună pentru că în primul rând bebelușul vine pe lume când dorește. Trecerea prin vagin ajută fătul să elimine lichidele din plămânii lui și să ia singur prima gură de aer. Lactația apare aproape imediat, recuperarea este rapidă și tu te poți ocupa aproape imediat de bebeluș. Din păcate, mersul la toaletă poate fi în anumite cazuri o problemă delicată destul timp după naștere. Pentru multe mame, nașterea naturală mai ridică și semne de întrebare legate de refacerea mușchiului vaginal.

Există și cazuri în care în timpul unei nașteri naturale se impune cezariana.

Dacă prima dată ai făcut cezariană, poți să naști natural a doua oară. Dar trebuie să fi trecut un an de la operație iar ecografia să arate că cicatricea de pe uter nu este fisurată deloc.

De asemenea, după o naștere naturală, se poate opta la a doua naștere pentru cezariană, dacă medicul recomandă așa ceva.

Ai intrebari despre nastere? Intra in Sfatul Mamicilor! si afla  raspunsuri din experienta mamicilor din Club. Intra in Sfatul Mamicilor!

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania