Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Nașterea la spital de stat sau la particular?

Nota 3/5 (1 vot)
Nașterea la spital de stat sau la particular?

În ultimii ani alegerea locului de naștere a căpătat o importanță majoră. Evoluția sistemului medical românesc face ca multe femei să își pună semne de întrebare privind locul nașterii dinainte de a fi însărcinate.

Deși primul instinct pentru multe viitoare mămici este să nască la privat, alegerea locului nașterii depind de mai mulți factori.

Doctorul ginecolog

Multe femei merg la un anumit doctor ginecolog atunci când rămân însărcinate. Doctorul a fost ales prin recomandări și referințe de la prietene apropiate și care au născut. În cele mai multe cazuri, doctorul ginecolog va duce sarcina de la un capăt la altul iar locul lui de muncă este cel care hotărăște locul nașterii. Dacă doctorul respectiv lucrează și la stat și la privat, viitoare mămică poate alege unde să nască. Dacă doctorul lucrează doar la stat dar tu dorești să naști la privat, există clinici care îți permit aducerea doctorului însă va trebuie să plătești o taxă suplimentară.

Costuri

Teoretic, nașterea la stat este decontată de casa de asigurare de sănătate. În realitate, este posibil sa apara costuri suplimentare, cum ar fi: medicamente, anestezice, etc. Desigur, există și spitale de stat unde așa ceva nu se întâmplă. 

Maternitățile private au costuri care încep de la 3 000 de lei și pot depăși 10 000 de lei în funcție de spital și tipul intervenției. Cu toate acestea, la privat condițiile de igienă și personalul medical sunt superioare, mâncarea are gust, soțul sau partenerul tău poate sta în salon alături de tine și poți beneficia de un salon privat.

Distanța

Distanța de la tine de acasă până la spital este un alt factor care influențează locul nașterii. Te sfătuim să îți alegi un loc cât mai apropiat de casă pentru a nu risca o naștere pe drumul spre unitatea medicală.

Ai intrebări despre naştere? Intră în Sfatul Mamicilor şi află răspunsuri din experienţa mămicilor din Club. 

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania