Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Exemplul alimentar al părinților: așa mămică, așa puiuț

Nota 3/5 (1 vot)
Exemplul alimentar al părinților: așa mămică, așa puiuț

Pentru orice părinte aflat la început de drum, sănătatea micuțului este prioritară. Conform studiilor de specialitate din ultimii ani, predispozițiile fizice și fiziologice ale copilului nu sunt un dat iremediabil, ci pot fi modelate prin nutriția puiuțului, dar și a părinților în primele 1000 de zile. 

„Povestea” genetică a viitorului adult este influențată de stilul de viață, incluzând nutriția, atât al mamei, cât și al tatălui. În cazul viitoarei mămici, fătul devine dependent de obiceiurile acesteia încă din momentul primei zile de sarcină. De-a lungul celor nouă luni, bebelușul asimilează nutrienți din alimentele pe care tu le consumi, motiv pentru care se recomandă un regim echilibrat și diversificat. O dietă necontrolată și haotică, bogată în grăsimi, sare și dulciuri, poate cauza chiar nașterea prematură sau avortul spontan. 

Primii doi ani de viață ai copilului marchează premiera formării tabieturilor alimentare ale acestuia. Chiar dacă mesele îi sunt pregătite separat, principala formă de învățare a puiului vostru la această vârstă se realizează prin imitație. Prin urmare, el va dori să pună în aplicare ceea ce vede la părinții săi. Ghidează-ți copilașul prin puterea exemplului propriu și nu îl expune la alimente interzise, curmându-i poftele cu o explicație care nu îl va satisface.

În plus, nu doar calitatea hranei consumate este de luat în considerare aici, ci și frecvența și distribuția meselor într-o zi – dacă tu nu vei afișa un comportament alimentar responsabil în mediul familial, această tendință se va transfera și asupra puiuțului tău. Astfel, obiceiuri precum mâncatul în fața televizorului sau în alte spații decât cele special amenajate în acest scop sunt deprinderi care se moștenesc.

O nutriție corectă pentru copilul tău nu presupune doar impunerea de reguli alimentare la nivelul tuturor membrilor familiei. Hrana sănătoasă și bogată în proprietăți nutritive trebuie să existe în casă și consumată corespunzător. Prin acordarea de atenție obiceiurilor alimentare în primele 1000 de zile, îi veți asigura puiului cea mai bună șansă la o viață sănătoasă, acesta deprinzând anumite maniere care îi vor ușura călătoria spre maturitate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania