Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Deficitul de iod în sarcină

Nota 3/5 (1 vot)
Deficitul de iod în sarcină

Sarcina este perioada în care îți „pregătești” puiul pentru a fi adus pe lume, perioada în care stilul tău de viața se reflectă în sănătatea bebelușului din burtică. Iar pentru a te asigura că vei da naștere unui bebe sănătos, trebuie să ai mare grijă la alimentație, întrucât nutriția în primele 1000 de zile, începând cu perioada sarcinii, poate influența starea de sănătate a micuțului tău pentru tot restul vieții. În sarcină, orice deficit poate fi dăunător, iar unul dintre aspectele care merită atenție este cel al aportului de iod în perioada celor 9 luni de zile.

Iodul este un oligoelement care contribuie la susținerea dezvoltării cognitive. Un deficit de iod al viitoarei mămici afectează serios puiul, cauzând retard mintal. Astfel, dacă nu ai un aport optim de iod în sarcină, micuțul se va naște cu un coeficient mai mic de inteligență, ceea ce îi poate afecta pe viitor percepția și statutul în societate. Mai mult, deficitul de iod îl supune pe micuț riscului de a suferi leziuni cerebrale sau deficit de atenție. Este, așadar, necesar să ai un aport optim de iod în perioada sarcinii, pentru a te bucura de un bebe sănătos și isteț. 

Cum poți preveni deficitul de iod în sarcină?

 Printr-o nutriție precis adaptată, desigur. Iodul se găsește în cantități mai mari în fructe de mare și alge marine. De altfel, algele marine pot fi și un excelent înlocuitor de sare. Pe lângă acestea, poți beneficia de un aport optim de iod folosind chiar sarea iodată. Nu uita însă că acest consum de sare trebuie să fie unul echilibrat. Nu numai deficitul de iod poate fi periculos în sarcină, ci și excesul de sare. Întreaga ta alimentație în perioada sarcinii trebuie să fie echilibrată, de altfel. 

Un alt aliment care previne deficitul de iod și, prin urmare, retardul mintal al bebelușului, este laptele. Este recomandat să consumi lapte zilnic, astfel încât să satisfaci și necesarul de calciu pentru două persoane: tu și micuțul tău. 

În unele cazuri, medicul îți poate recomanda suplimente pe bază de iod, care să acopere necesarul în sarcină. Reține că aceste suplimente sunt doar la recomandarea medicului, așa că ascultă opiniile specializate și nu lua medicamente după bunul tău plac.

Prin urmare, iodul este un nutrient foarte important în sarcină și în perioada primelor 1000 de zile. Respectând sfaturile de mai sus și adaptându-ți regimul alimentar necesităților bebelușului tău, vei avea o sarcină sănătoasă și îi vei oferi micuțului din burtică un start bun în viață.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania