Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Cum creste bebelusul in timpul sarcinii

Nota 4.5/5 (2 voturi)
Cum creste bebelusul in timpul sarcinii

Săptămâna 3

La două-trei săptămâni de la prima zi a ultimei menstruații are loc concepția. Zigotul (oul) se multiplică și are mărimea unei gămălii atunci când se deplasează prin trompă până la uter.

Săptămâna 4

Oul a devenit acum blastocist și s-a implatat în peretele uterin. Se divide cu repeziciune și se formează primordiile pentru ochi, urechi, cap, gât, membre, inimă și sistem nervos. Un dop de mucus se formează în canalul cervical, pentru a proteja fătul de infecții.

Săptămâna 5

Embrionul a ajuns la o lungime de 2-3 mm și s-a implantat mai adânc în peretele uterin. Sacul amniotic s-a format în jurul lui și va avea sarcina de a-l proteja. Este posibil să ai dureri de cap și să te doară sânii. Deși simți că urmează să îți vină, menstruația ți-a întârziat. 

Săptămâna 6

Din această săptămână începi să observi schimbările din corpul tău și te simți însărcinată. Ai grețuri, mai ales dimineața și te simți obosită. Uterul s-a mărit și acum apasă pe vezica urinară, așa că mergi mai des la toaletă.

Deși embrionul are câțiva milimetri lungime, s-au format deja cele patru camere ale inimii. Inima bate cu 180 până la 200 de bătăi pe minut. Începe să se formeze tubul neural, cel din care se va dezvolta creierul și măduva spinării.

Săptămâna 7

Creierul continuă să se dezvolte iar membrele superioare și inferioare își fac apariția sub forma unor mugurași. Tot în această săptămână se formează și tubul digestiv, având totuși o formă primitivă.

Săptămâna 8

Embrionul a ajuns la o lungime de 25 de milimetri. Deja poți să distingi fața, gurița și vârful nasului. Membrele continuă să crească în timp ce organele principale se măresc pe zi ce trece. Uterul crește în dimensiune și pe măsură ce hormonii sunt eliberați în sânge, începi să ai pofte.

Săptămâna 9

Ochii și urechiile încep să se dezvolte, la fel și sistemul genito-urinar. Până la sfârșitul săptămânii va avea ploape iar plâmânii vor fi prezenți sub formă de muguri. Ficatul fătului începe să producă celule sangvine și se formează cordonul ombilical.

Săptămâna 10

Uterul continuă să crească în dimensiuni. Cartilajul ce până mai ieri forma scheletul rudimentar la bebelușului se transformă în os. Membrele continuă să se lungească, ducând la apariția coatelor și a genunchilor.

Săptămâna 11

Începând din această săptămână și până la sfârșitul săptâmânii 14, fătul își dublează dimensiunile și poartă numele de fetus. Riscul de pierdere a sarcinii a scăzut foarte mult. Cantitatea de sânge care circulă prin corpul tău a crescut și va crește până în săptămâna 30. Ca urmare a acestui lucru, părul îți este mai strălucitor și același lucru se întâmplă și cu unghiile.

Săptămâna 12

Fetusul are acum în jur de 18 grame și 6,5 centrimetri lungime. Fața este complet formată iar degetele de la picioare sunt separate. Organele genitale încep să se dezvolte, dar o să mai treacă o vreme până când se vor vedea pe ecografie.

Tot acum începe să se vadă burtica, pentru că uterul e împins deasupra osului pubic. Vei transpira mai mult iar temperatura corpului tău va crește un pic.

Săptămâna 13

Toate organele lui sunt complet formate. Inima bate de două ori mai repede decât a unui adult iar pielea este roșie transparentă. De asemenea, de acum începe să se miște deși tu nu-l simți.

Începând din această săptămână sau din următoarea vei scăpa de grețurile matinale și de senzația de oboseală. Nu uita să mănânci fructe și legume și să consumi 2 litri de apă în fiecare zi.

Săptămâna 14

Fetusul începe să răspundă la zgomot, lumină și atingeri deși tu nu-l simți cum se mișcă. Placenta a preluat funcția de hrănire și producție hormonală iar asta a dus la încetarea grețurilor și la un surplus de energie.

Săptămâna 15

Bebelușul a ajuns la 10 centrimetri lungime. Îi crește părul pe corp și îi apar genele. De asemnea, i se definesc mai bine ochii, urechile, nasul și buzele. Începe să apară reflexul de supt.

Săptămâna 16

Membrele sunt formate complet și au unghiuțe. Cel mic poate să își sugă degetul mare de la picior. Sprâncenele sunt formate.

Începi să simți primele mișcări ale bebelușului.

Săptămâna 17

Bebelușul este mai greu decât placenta și începe să aibă amprente. Burtica este din ce în ce mai evidentă iar părul ți se îngrașă mai repede decât de obicei. Din cauza fluxului crescut de sânge din organism există posibilitatea de a avea nasul înfundat sau sângerări nazale.

Săptămâna 18

Bebelușul a ajuns la 20 de centrimetri lungime și aspiră lichid amniotic în plămâni. Lichidul amniotic ajută la dezvoltarea plămânilor.

Săptămâna 19

Bebelușul începe să se miște din ce în ce mai mult și poți simți deja prima lovitură. Burtica crește pe zi ce trece și ai ajuns aproape la jumătatea sarcinii.

Săptămâna 20

Bebelușul are acum în jur de 260 de grame și 25 de centrimetri lungime. Începi să îl simți din ce în ce mai bine. Îl vei simți atunci când se întinde dar și atunci când face tumbe, de exemplu.

Săptămâna 21

Auzul celui mic începe să se dezvolte și va începe să reacționeze la muzică. A ajuns la o greutate de 450 de grame și încă mai are loc să se miște după cum dorește.

Săptămâna 22

Urechile lui sunt complet formate și poate auzi sunete externe. Vorbește cu el cât mai mult pentru a se obișnui cu vocea ta. Pune-i muzică sau cântă-i pentru a-l liniști în cazul în care este agitat.

Săptămâna 23

Din această săptămână poți distinge părți din corpul lui prin peretele abdominal. Muzica, vocile cunoscute sau zgomotele puternice îl fac să reacționeze.

Săptămâna 24

Bebelușul a ajuns la 33 lungime și cântărește în jur de 550 de grame. Plămânii s-au dezvoltat suficient de mult pentru a "funcționa" pe cont propriu.

Săptămâna 25

Bebelusul cântărește acum în jur de 700 de grame. Are perioade de somn, dar și perioade de veghe. Uterul are dimensiunea unei mingi de fotbal și apasă și mai tare pe vezică. Așadar, vei merge mai des la toaletă.

Săptămâna 26

Fătul se dezvoltă văzând cu ochii. Lovește din ce în ce mai mult și mai puternic și de cele mai multe ori o face când tu încerci să te odihnești.

Săptămâna 27

Fătul deschide pentru prima dată ochișorii, pleoapele ne mai fiind lipite. De asemenea, începe să își formeze depozite de grăsime, până acum având epidermă și stratul de sub epidermă.

Săptămâna 28

Creierul bebelușului devine din ce în ce mai complex și crește în dimensiune. Bebelușul are papile gustative și începe să simtă diferența între dulce și acru. De asemenea, începe să își formeze preferințele.

În plus, atunci când îi vorbești, inima îi bate mai tare. Motivul este foarte simplu: îți recunoaște vocea.

Săptămâna 29

Bebelușul tău tocmai a depășit borna de 1 kg greutate. Iar în lungime a ajuns la 40 de centimetri. Dacă simți contracții care se repetă, nu e cazul să te îngrijorezi: bebelușul sughite pentru că a înghițit prea mult lichid amniotic. Tot în această perioadă, vei simți mai multe lovituri pentru că micuțul tău va începe să se întindă și să lovească din ce în ce mai des.

Săptămâna 30

În această perioadă a sarcinii, majoritatea copiilor își schimbă poziția și se întorc cu capul în jos pregătindu-se astfel pentru naștere. Pentru că a crescut atât în greutate cât și în lungime, spațiul din uter a devenit insuficient așa că nu va mai avea spațiu de mișcare.

Săptămâna 31

Bebelușul a ajuns acum la aproximativ 1800 de grame și în următoarele 9 săptămâni își va dubla greutatea. 

Săptămâna 32

Micuțul tău crește fără oprire. Are mai mult de 42 de centimetri în lungime iar substanța groasă care îi acoperă corpul, vernixul, devine din ce în ce mai densă.

Săptămâna 33

Nemaiavând spațiu de manevră dar fiind plin de energie, copilul te lovește din ce în ce mai devreme. Volumul de sânge din corp ți s-a mărit cu aproximativ 40% și asigură hrana fătului, irigarea uterului și a placentei.

Săptămâna 34

Creierul și sistemul nervos sunt formate complet. Fătul are acum 2200 de grame și 44 centimetri lungime. 

Săptămâna 35

Ușor, ușor, dimensiunile bebeșușului tău se apropie de cele ale unui copil la termen. Acum cântărește 2,5 kilograme.

Săptămâna 36

Burtica ta coboară și deja poți să respiri mai ușor pentru că bebelușul își așează capul în pelvis. Cântărește 2750 de grame și are o lungime de 49 de centimetri.

Săptămâna 37

În această perioadă, dacă bebelușul este fetiță, sânii sunt ușor umflați datorită hormnilor, însă după naștere își vor reveni. La băieței, testiculele coboară în scrot. Bebelușul are majoritatea reflexelor formate și poate să respire, să înghită și să sugă.

Săptămâna 38

Bebelușul este gata de a veni pe lume. De acum nu se va mai îngrășa decât puțin. Poate respira singur, unghiuțele se întăresc din ce în ce mai mult iar în intestinul gros s-a adunat primul scaun pe care-l va elimina după naștere.

Săptămâna 39

Micuțul tău are în jur de 3,5 kilograme, greutatea medie la naștere. Oasele craniului pot aluneca unul peste altul pentru a-i permite micuțului să treacă prin canalul cervical și prin vagin fără să întâmpine probleme.

Săptămâna 40

Bebelușul are acum 50 de centimetri lungime și coboară cu capul spre segmentul inferior al uterului. Momentul când va veni pe lume este necunoscut. Dar mai este foarte puțin până când îl vei ține în brațe.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania