Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Antibioticele în timpul sarcinii

Nota 5/5 (2 voturi)
Antibioticele în timpul sarcinii

Când aștepți un copil, trebuie să îți calculezi fiecare pas. Ai voie sau nu ai voie să iei antibiotice ca viitoare mămică?

Cu siguranță te-ai întrebat dacă antibioticele sunt un pericol pentru sarcină. Este absolut natural să îți pui această întrebare, întrucât medicul prescrie antibiotice chiar și atunci când nu sunt adresate unei viitoare mămici.

Ce antibiotice ai voie să iei?

În general, antibioticele nu sunt recomandate în timpul sarcinii pentru că acestea pot provoca malformații congenitale puiuțului și pot afecta evoluția lui.

Cu toate acestea, există o anumită categorie de antibiotice sigure care sunt permise în timpul sarcinii, însă și acestea reprezintă ultima soluție la care poți apela și doar cu aprobarea medicului. 

Antibioticele considerate sigure în sarcină sunt: penicilinele (amoxacilină, ampicilină), cefalosporinele (cefalexin, rocephin) și macrolidele (eritromicina).

Câte mămici iau antibiotice pe timpul sarcinii?

Un studiu recent publicat în American Journal of Obstetrics and Gynecology arată faptul că majoritatea mămicilor iau antibiotice în timpul sarcinii sau al travaliului. Din această cauză, jumătate dintre bebeluși devin imuni la anumite tipuri de antibiotice, în special la ampicilină. 

De asemenea, asocierea a două clase de antibiotice în timpul sarcinii, folosite pentru tratarea infecției urinare (sulfonamidele și nitrofuranul), poate provoca defecte la naștere a puiuțului.

Cel mai sigur și mai indicat mod de a apela la antibiotice în timpul sarcinii este doar sub supravegherea medicului obstetrician. El este singurul care îți poate prescrie cantitatea necesară și perioada de administrare, în funcție de stadiul în care te afli cu sarcina. 

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania