Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Trecerea la oliță

Nota 3/5 (1 vot)
Trecerea la oliță

Prichindeii curajoși au nevoie și de susținerea mămicilor atunci când fac o trecere atât de importantă. Cum poți să-ți ajuți micuțul în această etapă? 

Deși puiuțul a fost învățat cu scutece confortabile, în jurul vârstei de 2 ani acesta trebuie să facă trecerea la oliță. Unele mămici reușesc să-și învețe copii și mai repede de această vârstă să ajungă în acest punct, în timp ce altele nu pot să-i învețe pe micuți cu olița nici după ce aceștia împlinesc 3 ani.

Când știi că este pregătit?

Observă semnalele prin care puiuțul îți confirmă că este gata pentru oliță: vrea să facă lucrurile singur, imită membrii familiei mai ales când vine vorba de obiceiurile de la baie, are capacitatea de a înțelege cuvintele pe care i le adresezi și de a-și exprima nevoile, poate să-și dea jos sau să își ridice pantalonii și are perioade mai lungi în care scutecul rămâne uscat.

Cum îl poți ajuta?

1.Familiarizează-ți micuțul cu olița încă de la vârste mai mici. 

Oferă-i olița ca pe un cadou și pune-l să stea pe ea chiar dacă nu pare să aibă nevoie. Mai apoi, renunță parțial la scutece. Explică-i prin cuvinte simple și directe necesitatea oliței (“pipi”, “caca”) și evită conotațiile negative (“puturos”, “murdar”). Laudă fiecare pas pe care îl face în acest sens și recompensează-l. 

Poți, de asemenea, să organizezi o mini-petrecere spontană sau un dans specific de fiecare dată când micuțul face la oliță.

2.Lasă copilul să observe obiceiurile tale de la toaletă.

Identifică momentele în care acesta are nevoie la oliță și încurajează-l să o folosească de cel puțin trei ori pe zi, dar fără să-l forțezi. Poți să stabilești și un program de folosire a oliței (dimineața când se trezește puiuțul, de fiecare dată după ce mănâncă și înainte să se culce).

Chiar dacă acesta s-a familiarizat cu olița sau cu toaleta cu colac special, nu uita că micile “accidente” sunt normale și fac parte din procesul de învățare.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania