Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Să învățăm să mâncăm singuri

Nota 3/5 (1 vot)
Să învățăm să mâncăm singuri

Învață-l pe cel mic să mănânce singur

Juniorul mănâncă singur după 1 an

Începând de la aproximativ prima aniversare, copilul va începe probabil să aibă suficienți dințişori pentru a mesteca fericit o varietate de gustări sănătoase. Își va dori de asemenea să pună mânuțele pe lingurile și furculițele cu care îl hrăneşti.

Acesta este primul pas spre dezvoltarea abilităţii copilului de a se hrăni singur. Iar tu te vei distra din plin ajutându-l să deprindă coordonarea de care are nevoie pentru a se hrăni singur.

Iată câteva sfaturi pentru a-l ajuta pe micuţ să se descurce cu prima lingură și furculiță:

1. Urmărește și imită. Foloseşte castronașele, ceștile și linguriţele juniorului pentru a pretinde că mâncați. Piticului îi va face plăcere să te urmărească și înainte să îţi dai seama, va copia ceea ce faci.

2. Arată-i prin sunete cât de bună este mâncarea. Astfel cel mic va înțelege că mâncarea pe care i-o oferi este gustoasă şi va dori să mănânce şi el.

3. Pas cu pas. Pentru noi este de la sine-înțeles, dar punerea alimentelor în furculiță și ducerea acesteia la gură este de fapt destul de complicat și necesită multă coordonare. Ajută-l deci pe micuţ să învețe pas cu pas această acţiune. Pentru început, adună-i mâncărica în mici porţii și ajută-l să o ducă la guriţă. Odată ce înțelege această parte, puteți trece la exersarea adunării mâncării și folosirea furculiței.

4. Alimente ușor de manevrat. Lasă-l pe junior să exerseze cu alimente care se aşează mai bine în lingură sau furculiță, cum ar fi piureul, macaroanele cu brânză, iaurtul, bananele, terciul.

5. Lasă-l să se joace! Copiii la această vârstă sunt fascinați de mâncare. Atingerea, ținerea, sfărmarea – toate fac parte din procesul de învăţare despre cum să mănânce singur. Este o etapă în care se va produce ceva mizerie în casă, dar este totdată cel mai bun moment pentru a începe să învețe manierele la masă. Astfel, un „nu” ferm dacă aruncă mâncarea pe podea sau flutură lingura ar putea însemna mai puțină mizerie pe viitor!

6. Atenţie la mâncare. Atenția copilului este foarte uşor de distras, deci asigură-te că radioul și televizorul sunt închise la ora mesei. Aceasta îl ajută să se concentreze asupra felului de mâncare și a faptului că sunteți împreună, ceea ce îl va ajuta să învețe mai repede.

7. Multe laude. Nu uita să îl încurajezi pe cel mic cât de des posibil de-a lungul drumului, să fii răbdătoare și să lauzi fiecare succes, indiferent cât de mic.

Ştiai că?

Copilul tău de 1 an crește într-un ritm dublu față de unul de 4 ani – deci în următorii 2 ani, va câștiga în jur de 50% în greutate! Este aşadar foarte important să îi oferi o dietă echilibrată care să îi asigure toate substanţele nutritive necesare unei creşteri sănătoase.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania