Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Mofturoșii

Nota 3/5 (1 vot)
Mofturoșii

Exact atunci când te bucuri că ai găsit un fel de mâncare pe care micuţul îl agreează, el îl refuză. Acest comportament este tipic pentru un junior, dar mesele se pot transforma într-un adevărat calvar atunci când juniorul devine mofturos.

Aproximativ o jumătate dintre copiii la această vârstă fac mofturi la mâncare, ceea ce înseamnă că există o șansă de 1 la 2 ca și al tău să devină un mofturos. Reține deci că este normal - și nu eşti nici pe departe singura în această situaţie! Iată câteva sfaturi pentru a putea trece mai uşor peste această perioadă!

Câteva sfaturi pentru a nu încuraja mofturoșii

• Organizează-i mesele pe cât posibil în momentele din zi când este înfometat. Se va dezvolta astfel un model natural pe care îl puteți apoi transforma în rutină.
• Lasă copilul să mănânce în ritmul lui și nu insista să golească farfuria. Grăbindu-l îl vei tensiona, apetitul i se reduce și așa apar mofturile.
• Dacă micuţul a respins mâncarea o dată, înarmează-te cu răbdare şi nu renunța. Poți încerca să o reintroduci câteva zile mai târziu. Pentru unele alimente noi este nevoie de până la 15 încercări înainte să fie acceptate.
• Asigura-te că mediul în care mănâncă este liniștit și el se concentrează pe mâncare – deci fără televizor!
• Rămâi la porțiile mici pentru început și oferă-i mai mult numai dacă îi este încă foame.
• Aversiunea față de legume este una dintre cele mai comune obsesii alimentare ale juniorilor - și acest fapt cauzează părinților mult stres. O rezolvare rapidă este să te asiguri că introduci multe fructe diferite în dieta acestora.
• Mesele cu întreaga familie pot fi de un real folos, dacă modelul natural al foamei acestora coincide cu orele regulate de masă ale voastre. Deși fiecare junior este diferit, unii copii mici copiază comportamentul oamenilor din jur, deci atunci când savurați o masă sănătoasă, micuţul vostru poate învăța din ceea ce faceți.
• Laudă-l atunci când termină o masă sau savurează o gustare sănătoasă. Este de asemenea o idee bună să vorbiți despre mâncarea care îi place. Foloseşte cu încredere expresii ca „mmmmmm, mărul acesta este grozav!!!” sau „spanacul este nemaipomenit!!!” pentru a sublinia alimentele pe care ar trebui să le mănânce.

Cel mai important lucru în această perioadă este să încerci să rămâi calmă! Este posibil să ţi se pară că gusturile juniorului tău se schimbă în fiecare zi, dar este important să fii perseverentă și să te asiguri că el are o dietă sănătoasă, echilibrată și nutritivă.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania