Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Nutriția precis adaptată în primele 1000 de zile – calea către un sistem imunitar puternic

Nota 3/5 (1 vot)
Nutriția precis adaptată în primele 1000 de zile – calea către un sistem imunitar puternic

Ca mămică, prioritatea ta este să-ți îngrijești micuțul cât mai bine, astfel încât să crească mare, sănătos și voinic. Cel mai important pas în îngrijirea micuțului tău îl reprezintă nutriția în primele 1000 de zile. S-a demonstrat că pe termen lung, nutriția în primele 1000 de zile, de la concepție la vârsta de 2 ani a puiului tău, îi influențează sănătatea pe toată durata vieții și îi creează obiceiuri mai târziu.

Iată câțiva pași pe care dacă îi urmezi, îi vei construi o sănătate de fier copilașului tău.

Nutriția în perioada sarcinii. Pe întreaga durată a sarcinii, alimentația ta trebuie să fie precis adaptată nevoilor fătului pentru a se dezvolta armonios. O alimentație bogată în proteine, vitamine, calciu, acizi grași esențiali, fier și vitamina D îi este necesară fătului, deci și ție. Acordă atenție în special aportului de fier și de vitamina D, căci atât în sarcină, cât și în primii doi ani de viață, organismul micuțului tău necesită un aport mare de micronutrienți. 

Pe toată durata celor 9 luni, sănătatea ta înseamnă și sănătatea puiului tău. Prin urmare, un regim alimentar sănătos, care să includă foarte multe legume verzi și fructe, vă asigură amândurora o sănătate de fier. Organismul tău îi transmite micuțului din burtică anticorpi, iar acesta va moșteni sistemul tău imunitar, așa că asigură-te că ai o nutriție sănătoasă.

Primele 6 luni de viață ale bebelușului. După ce ai adus mica minune pe lume, trebuie să o ocrotești cât poți tu de bine. Iar cea mai bună modalitate de a-l proteja pe bebe și de a-I construi un sistem imunitar puternic este alăptarea. În primele sale 6 luni de viață, laptele matern este unica sa sursă de hrană, perfect adaptată nevoilor sale și suficientă pentru a-i asigura o dezvoltare armonioasă. Încearcă să-ți alăptezi nou-născutul în primele ore de la naștere, căci acesta are un sistem imunitar nedezvoltat și are nevoie de anticorpii pe care tu îi transmiți lui prin laptele matern. 

Pe întreaga durată a alăptării, nutriția ta este în continuare importantă, căci tot ce mănânci tu îi transmiți puiului tău prin lapte. Continuă-ți, așadar, regimul alimentar din perioada sarcinii. O deosebită importanță o are și hidratarea. Bea cât mai multă apă pentru a stimula lactația și pentru a-I satisface nevoile bebelușului tău.

Puiuțul tău în perioada 6 luni – 2 ani. De la vârsta de 6 luni, este recomandat să începi diversificarea micuțului. Acest lucru nu înseamnă să renunți a-i oferi lapte matern, ci să continui alăptarea în paralel cu diversificare. Ideal ar fi să îți alăptezi micuțul până la vârsta de doi ani, pentru că așa îi vei construi un sistem imunitar puternic, protejându-l de boli atât la vârsta copilăriei, cât și la vârsta de adult.

Cel mai bun aliment cu care să începi diversificarea îl constituie cerealele. Ele sunt îmbogățite cu fier și vitamina D, micronutrienții esențiali dezvoltării optime a micuțului în primele 1000 de zile. De asemenea, legumele și fructele conțin nutrienți esențiali pentru stimularea sistemului imunitar și protejarea împotriva bolilor atât acum, cât și mai târziu. 

O nutriție precis adaptată nevoilor micuțului tău presupune și excluderea sau evitarea anumitor alimente. Pentru a-i construi acestui un  sistem imunitar puternic, evită zahărul și dulciurile. Este bine ca micuțul tău să nu le cunoască gustul în primii 2 ani de viață, căci acestea nu conțin niciun nutrient bun pentru el. De asemenea, acordă atenție cantității de sare folosită la prepararea mâncărurilor. Excesul de sare nu numai că îi va seta puiului tău preferința pentru sărat, ci este responsabil și pentru apariția bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale. 

Construiește-i puiului tău un sistem imunitar puternic în primele 1000 de zile printr-o nutriție precis adaptată nevoilor sale și te vei bucura de un copil sănătos și voinic! 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă pana la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania