Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Greutatea bebelușului

Nota 3/5 (1 vot)
Greutatea bebelușului

Care este „greutatea corectă” pentru un bebeluș?

Ca și la adulți, bebelușii au diferite forme și mărimi! Cei mai mulți dintre nou-născuți cântăresc între 2,5 kg și 4,5 kg.
Greutatea bebelușului este influenţată de genele moştenite și starea de sănătate și nutriția mamei în timpul sarcinii. Însă greutatea bebelușului la naștere nu este cel mai important aspect, ci ritmul în care micuţul creşte în greutate în perioada următoare.

Pierderea în greutate la naștere

Fiecare copil se încadrează într-un model de creștere după naștere. Și, de obicei, primul lucru pe care îl face este să piardă în greutate! Motivul este că poate dura o vreme până se vor obișnui să bea lapte. Iar dacă alăptezi, şi organismul tău trebuie, de asemenea, să se obișnuiască să producă lapte. Mulți bebeluși pierd 10% din greutatea acestora în primele câteva zilele de la naștere. Însă până la vârsta de 10 zile, vor începe să recâștige în greutate.

Cântărirea bebelușului

Creșterea bebelușului se măsoară pe o scară procentuală. Fie că sunt mici sau mari, se preconizează ca ei să câștige constant în greutate, încadrându-se în aceleași intervale de pe scară. Faptul că bebelușul poate fi în vârful sau la finalul clasamentului nu înseamnă că are o greutate prea mică sau prea mare.
Asigură-te că bebelușul beneficiază de examinare clinică periodică. Creșterea și sănătatea bebelușului se vor monitoriza cu atenție și medicul îţi va putea răspunde la orice întrebări sau preocupări.

Cât trebuie să crească bebelușul meu în greutate?

În primele săptămâni, bebelușul va câștiga în greutate între 175 g la 225 g pe săptămână. La șase luni, acesta își va dubla greutatea de la naștere și după aceea va scădea treptat în greutate.
Scara procentuală utilizată pentru a măsură creșterea este doar orientativă. Astfel, în timp ce greutatea bebelușului ar trebui să se încadreze în mod normal în acest interval, nu îţi face griji dacă are şi câte o abatere ocazională, căci poate fi cauzată de puseurile de creștere, dificultatea de a se adapta la mâncarea solidă sau pur și simplu arderea mai multor calorii atunci când încep să se târască. Dacă ai orice temeri despre creșterea bebelușului, nu ezita să vorbeşti cu medicul.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania