Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Alăptarea: probleme și soluții

Nota 3/5 (1 vot)
Alăptarea: probleme și soluții

Sfârcuri dureroase, crăpate sau sângerânde

Sfârcurile dureroase, crăpate sau sângerânde sunt de obicei un semn că bebelușul nu s-a prins adecvat, nu se hrănește în poziția corectă sau este posibil să foloseşti incorect pompița de sân. Medicul te poate ajuta cu tehnica de alăptare.

Canale blocate

Există două tipuri de canale blocate.
• O pată mică albă în vârful sfârcului: de obicei se poate îndepărta cu unghia curată, atunci când pielea este moale după hrănire.
• Un nodul dureros în sânul tău, cu pielea inflamată în jurul acestuia. Acest tip de blocaj poate fi un semn timpuriu de mastită, dar poate fi pur și simplu un canal blocat.


Dacă ai o inflamație a sânului, este important să vorbeşti cu medicul imediat pentru a preveni mastita să se dezvolte pe deplin.
Între timp:
• Alăptează cât de des poți pentru a scurge laptele în surplus.
• Asigură-te că bebelușul a prins corect sânul.
• Încearcă să utilizezi o pompiță de sân pentru a-ţi goli sânii complet după o masă și ia ibuprofen pentru a te elibera de durere. Masarea ușoară a sânilor și aplicarea unui prosop cald pot fi de asemenea de folos.

Candidoza

Candidoza este o infecție fungică pe care bebelușii o contactează adesea în zona organelor genitale și bucală. Însă se poate răspândi și pe sânii tăi în timpul mesei. Dacă bebelușul are candidoză, vei observa pete albe în gura acestuia și pe sânii tăi. Petele pot fi solzoase și pot provoca mâncărimi și este posibil să te doară sânii.
Dacă crezi că tu sau bebelușul tău aveţi candidoză, consultă medicul. Acesta poate prescrie o cremă fungicidă orală pentru bebelușul tău. Mămica și bebelușul trebuie tratați concomitent pentru a preveni reinfectarea. Poți încă să alăptezi, deși ar putea fi un pic dureros!


Sâni congestionați

Timp de 3-4 zile după naștere, este posibil ca sânii să se umfle, să devină moi și bolovănoși, cu sfârcuri aplatizate. Fenomenul de umflare se poate răspândi chiar și la axile și poţi avea o stare ușor febrilă. Este un fenomen care apare când începi să produci lapte şi poate fi dureros, dar destul de inofensiv și, de obicei, trece repede.
Pentru a-ţi ameliora simptomele, colectează lapte înainte să hrăneşti bebelușul, utilizând o pompiță sau propriile mâini. Între mese utilizează prosoape, băi și dușuri calde pentru a te calma și pentru a relaxa sânii.

Curgerea sânilor

Este posibil ca sânii să curgă dacă sunt prea plini cu lapte sau dacă se declanșează „reflexul de curgere”. De obicei, sânii eliberează lapte atunci când hrăneşti copilul, dar uneori curgerea laptelui se poate declanșa doar la plânsul bebeluşului! Cu cât îl hrăneşti mai des, cu atât mai puțin este probabil ca sânii să curgă. Cele mai multe mămici poartă tampoane de sân în interiorul sutienului pentru cazurile în care le curg sânii. Vei constata probabil că această problemă dispare aproape complet după 7-10 săptămâni de alăptat.

Probleme cu laptele

Prea puțin lapte

Cu cât mai puțin lapte consumă bebelușul tău, cu atât mai puțin va produce corpul tău, astfel încât atunci când bebelușul nu se prinde corespunzător și nu asimilează suficient lapte, corpul ar putea produce mai puțin lapte decât are nevoie. Dacă eşti îngrijorată că bebelușul nu primeşte suficient lapte, vorbeşte cu medicul.

Prea mult lapte

Este normal să produci prea mult lapte în primele zile. La început, corpul produce mult lapte pentru a asigura un volum mare pentru hrănire, stabilizându-se pe măsură ce bebelușul se hrănește eficient. Producția abundentă de lapte se va corecta în câteva săptămâni, odată ce se stabilizează alăptatul, dar unele mămici consideră că problemele continuă când bebelușul acestora nu prinde corect sânul. Colectarea laptelui matern înainte de hrănire poate ajuta. Discută cu medicul în cazul în care nu eşti sigură ca bebelușul prinde bine sânul.


Problemele ulterioare cu hrănirea sunt adesea cauzate de un reflex de curgere supra-activ (laptele iese prea repede) combinat cu un dezechilibru între cantitatea de colostru și laptele matur pe care îl produci. Dacă încă produci prea mult lapte după ce s-a stabilizat programul de mese al bebelușului, poți să colectezi o parte și să îl păstrezi pentru mai târziu. Încearcă totuși să nu colectezi prea mult sau între mese, întrucât aceasta va determina corpul să producă mai mult lapte pentru a acoperi cererea suplimentară.

Jetul de lapte

Unele mămici pot produce un jet puternic de lapte, fie ca efect secundar pentru că au prea mult lapte, fie ca o problemă în sine, ceea ce poate speria unii bebeluși. Dacă te confrunţi cu acest lucru, te ajută să colectezi lapte înainte să laşi bebelușul să se hrănească. Sau poți să îl laşi să sugă pentru a reduce cantitatea de lapte produs și să captezi jetul inițial într-un prosop. Atunci când debitul se reduce puţin, lasă bebelușul să se prindă din nou.


Probleme cu obiceiurile de hrănire ale bebelușului

Respingerea sânului

Dacă bebelușul îţi respinge sânul, este de obicei modul lui de a spune că ceva nu este în regulă. Poate fi doar durerea de la dentiție sau dificultatea de a respira cauzată de răceală. Dacă bebelușul refuză sânul, încearcă să îl hrăneşti atunci când este foarte somnoros și păstrează liniștea în cameră, elimină orice factor care i-ar putea distrage atenția. Poți, de asemenea, să încerci poziții diferite de hrănire sau chiar să îl hrăneşti din mers, întrucât mișcarea balansată poate fi foarte reconfortantă pentru bebelușul tău. Este de asemenea o idee bună să consulți medicul pentru a te asigura că nu este nimic în neregulă, cum ar fi o infecție a urechii sau o candidoză.

Hrănirea doar dintr-un singur sân

Uneori bebelușii dezvoltă o preferință pentru un singur sân. Nu le va face rău, dar vrei să oferi ambilor sâni șansa de a produce cantități egale de lapte. Dacă bebelușul este mofturos, încearcă să îl hrăneşti la sânul pe care nu îl favorizează, în aceeași poziție preferată.

În concluzie, dacă legăni bebelușul la sânul stâng, doar mută-l spre cel drept, în loc să îl întorci. Vei constata că este mai confortabil pentru tine să pui o pernă sub brațul de sprijin.

Bebelușul care mușcă

Un bebeluș care mușcă nu este amuzant! Dacă bebelușului îi ies dințișorii, lăsă-l să mestece o jucărie rece pentru dentiție pentru a uita de aceștia și a-și amorți gingiile. Și dacă mușcă, lipeşte-l de tine. Astfel va fi greu pentru bebelușul tău să respire pe nas, forțându-l să deschidă gura și să dea drumul sfârcului!

Dacă bebelușul mușcă crezând că a o face pe mamă să țipe este un joc haios, fii fermă și spune „nu” și îndepărtează-l de sân timp de un minut.

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania