Sarcină0-6 luni6-12 luni12 luni +

Află cum să ai un lapte mai bogat în nutrienți pentru hrănirea micuțului tău

Nota 3/5 (1 vot)
Află cum să ai un lapte mai bogat în nutrienți pentru hrănirea micuțului tău

Alăptarea reprezintă o etapă esențială în nutriția în primele 1000 de zile, care determină starea de sănătate pe termen lung a puiuțului tău. Alăptându-ți mica minune din viața ta, îi construiești calea spre sănătate.

Ca proaspătă mămică, una dintre întrebările pe care ți le pui este cum să ai lapte suficient și bogat în nutrienți pentru bebelușul tău. Ei bine, ca până acum, alimentația echilibrată este cea mai bună modalitate de a-I asigura lui bebe nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase. Tot ceea ce consumi tu ajunge în lapte, care va fi consumat de puiuț, așa că regulile alimentare sunt foarte asemănătoare cu cele din perioada sarcinii. 

În principiu, există alimente recomandate și nerecomandate în timpul alăptării. Este bine să eviți consumul de prăjeli, leguminoase, dulciuri în exces și, desigur, consumul de alcool. Ce este indicat să consume însă? Lactate - bogate în calciu, pește - bogat în acizi grași, ouă – bogate în proteine, legume – bogate în fier și fructe – bogate în vitamine. 

În toată perioada celor 1000 de zile, de la concepție până la împlinirea vârstei de 2 ani a puiului tău, este necesar să acorzi o atenție deosebită aportului de fier și de vitamina D. Micuțul tău are nevoie de un aport mai mare de acești nutrienți în primele 1000 de zile, iar o deficiență de fier sau de vitamina D poate avea consecințe asupra sănătății sale. O sursă foarte bună de vitamina D o reprezintă chiar soarele. Așadar, încearcă să te plimbi în aer liber cât mai mult, indiferent de anotimp. 

O bună parte din nutrienții asigurați prin alimentație ajunge în lapte, la puiuțul tău. Și tu ai nevoie de aceiași nutrienți, iar pentru a acoperi atât nevoile celui mic, cât și nevoile tale, este necesar să consumi fie o cantitate mai mare de alimente, fie mai multe alimente bogate în nutrienți. Totodată, hidratarea este mai mult decât importantă în perioada alăptării. Încearcă să bei cât mai multă apă pentru a avea o lactație bogată.

Laptele matern este precis adaptat nevoilor sugarului, dar și cererii sale. Așadar, cu cât alăptezi mai des, cu atât organismul tău va produce mai mult lapte, astfel încât să satisfacă nevoile micuțului tău pofticios. 

Dacă respecți toate aceste sfaturi, vei vedea că micuțul tău va fi satisfăcut și va crește sănătos și frumos. În întreaga perioadă a alăptării, dar cu precădere în primele 6 luni, când laptele matern este unica lui sursă de hrană, trebuie să te asiguri că puiul tău primește hrană de calitate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Alăptarea este cea mai bună metodă de hrănire a bebelușilor și oferă numeroase beneficii. Este important ca, înaintea și în timpul alăptării să aveți o alimentaţie sănătoasă, echilibrată. Combinația alăptării cu biberonul în primele săptămâni de viață poate să reducă producţia de lapte matern, iar inversarea deciziei de a nu alăpta este dificilă. Întotdeauna consultați doctorul, 

Pentru a putea lasa un comentariu la acest articol, este nevoie să te autentifici în contul tau.

Login  sau  Facebook Connect

Nu ai cont creat?

Înregistrează-te aici

© Copyright Nutricia Early Life Nutrition Romania