ÎNTREABĂ SPECIALISTUL
  • Suntem aici să îţi răspundem la toate întrebările!
direct în
site

Intră în legatură cu specialiștii noștri

Diversificare
Alăptare
Îngrijirea bebelușului
Dezvoltarea bebelușului
Sănătate
Activităţi cu bebe/ educaţie

Ca orice mamică, cu siguranța și tu ai unele nelămuriri legate de nutriția și dezvoltarea puiului tău. Ți-am pregătit mai jos o listă de subiecte de care ai putea fi interesată. Aruncă un ochi atent peste cele mai frecvente întrebări puse deja de alte mămici și răspunsurile oferite de echipa noastră de specialiști. Nu uita însă ca fiecare copil este diferit! Dacă informaţia pe care o cauți nu se regăsește în niciuna dintre categorii, ne poţi trimite chiar tu o întrebare!

Ai nevoie de ajutor personalizat?

Trimite-ne întrebarea ta, iar specialiștii Milupa îți vor răspunde în scurt timp.

Întreabă-ne
Diversificare
  • Când încep
  • Cu ce încep
  • Lista / tabel / schema alimente pe categorii de vârstă
  • Rețete pe categorii de vârstă
  • Categorii de vârstă – recomandări
  • Tips&tricks preparare alimente
  • Tips&tricks refuz alimente
  • Orar mese
  • Număr mese
  • Cantitate meniu/masă
  • Folosire tacâmuri / veselă diversificare
221 întrebări | 28 răspunsuri
  • Ioana
  • Acum 4 ani
  • 15 decembrie 2020
Bună dimineața! Dorim sa începem diversificarea si dimineața vroiam sa incep ii dau mar cu biscuiți. Am achiziționat biscuiții Safari dar surpriza au zahar in condițiile in care nu se recomanda zahar bebelușului pana la 1 an. Oare de ce jn biscuiți s-au adăugat zahar si piureul orez cu ovăz nu este. De aceea i-am și cumpărat caci pe cutia de orez scrie ca nu are zahar . Pe biscuiți nici nu am mai citit atent până am ajuns acasă. Pe viitor poate o sa aveți si biscuiți fara zahăr. Și cu cate mese e ok sa începem diversificarea? Mulțumesc
1 răspuns
Vezi răspunsul specialistului
  • Andra Bondoc
  • Acum 4 ani
  • 15 decembrie 2020

Bună Ioana,

Procesul diversificării alimentației poate începe cu legume, fructe sau cereale, nu există o schemă unică. 
Te sfătuiesc să începi cu înlocuirea mesei de prânz cu legume. Legumele permise în etapa de început a procesului de diversificare sunt: dovlecelul, morcovul, țelina (dacă nu sunt în familie antecedente alergice), păstârnac, pătrunjel. Testează fiecare legumă individual, în același moment din zi.
Prepararea legumelor poate fi făcută la aburi sau la cuptor - aceste două metode de preparare păstrează cel mai bine cantitatea de nutrienți din alimente. De asemenea, le poți prepara și fierte în apă. Le pasezi cu blenderul.
După ce bebe papă 130-150 grame la masa de prânz și legumele de început au fost introduse poți trece la gustarea de dimineață, cu fructe. Fructele de început sunt mărul, para, banana, avocado. Te sfătuiesc să le oferi crude, pasate/piure, la fel să păstrezi regula de testare de 3 zile.
Astfel se înlocuiește fiecare masă de lapte, treptat, cu alimente solide.

Referitor la întrebarea cu privire la biscuiții Safari, îți voi detalia mai jos.
Toate produsele Milupa respectă normele europene în vigoare care reglementează compoziția alimentelor pentru sugari(Weaning Food Directive, Processed Cereal-Based Foods-EEC-directive 2006/125/EEC).
Aceste norme sunt transpuse și în legislația română (Norma din 30.05.2002 privind alimentele cu destinație nutrițională specială, la ordinul 387) nu interzic, ci reglementează cantitățile maxime de hidrați de carbon/zaharuri care pot fi adăugate în alimentele pe bază de cereale prelucrate pentru sugari și copii de vârstă mică. Zaharurile din biscuiți reprezintă o importantă sursă de energie.

Prezența zahărului în biscuiți și alte produse influențează  textura și gustul alimentului finit.
Este important ca biscuiții să fie specifici pentru a fi consumați de bebeluși și copii mici, iar aici avem 2 considerații principale: (A)ruperea și (B)dizolvarea.

  1. Este important ca biscuiții să nu se rupă prea ușor, iar atunci când se rup, să nu formeze bucăți de tip ”așchii” ascuțite care ar putea răni gura unui bebeluș.
  2. Este important ca biscuiții să se dizolve destul de repede, astfel încât bucățile de biscuiți din gură să nu constituie un pericol de sufocare.

Pentru ambele aspecte prezentate mai sus, zahărul este foarte important. După cum știi, zahărul se dizolvă ușor în apă și asta ajută biscuiții să se descompună formând un bol alimentar moale în contact cu saliva.
Biscuiții noștri au o cantitate redusă de zahăr, dar nu putem reduce această cantitate decât până la nivelul în care textura este potrivită și sigură pentru copii.

Este posibil, din punct de vedere tehnic, să fie înlocuit „zahărul cristal” cu alte ingrediente, dar este nevoie de obținerea acelorași funcționalități asupra produsului, așa cum sunt rezultate în urma utilizării zahărului. De exemplu, folosirea mierii, sau a concentratului de suc de fructe, sau a extractului de malț etc. face doar să îndulcească produsul, iar pe etichetă nu va apărea în enumerarea ingredientelor cuvântul ”zahăr”. Dar având nevoie de un nivel mai ridicat de zaharuri folosite(pentru ca produsul final să atingă caracteristicile funcționale ale zahărului), aceste ingrediente înlocuitoare pot crea un produs cu aciditate crescută. Aceste alte tipuri de surse de zahăr pot aduce și alte caracteristici pe lângă aciditate, unul foarte ușor de intuit este gustul mult prea dulce al produsului finit, ceea ce poate duce la o dependență de dulce la copilul mic, cu posibile efecte nutriționale pe termen lung.
Sper ca toate aceste detalii să îți fie de folos.

Cu drag,
Andra - specialistul Milupa

  • Diana
  • Acum 3 ani
  • 10 mai 2021
Buna ziua. Am inceput diversificarea la 6 luni cu legume, apoi fructe, azi papam branzica. Ce ma nelamureste pe mine , bebe trebuie sa pape doar branzica astazi, sau pot incepe sa ii dau mese ?
1 răspuns
Vezi răspunsul specialistului
  • Andra Bondoc
  • Acum 3 ani
  • 10 mai 2021

Bună Diana,

Orice aliment nou introdus trebuie testat timp de 3 zile, individual sau în combinație cu alte alimente deja testate. Astfel poți combina fără grijă brânzica de casă cu fructe sau legume. Important este să aibă mese fixe, masa de fructe, apoi masa de legume. După brânzică, poți introduce cărnița de pui, curcan sau vită. 

Cu drag,
Andra - specialistul Milupa

  • madastroescu
  • Acum 3 ani
  • 22 iunie 2021
Salut specialiștii Milupa! Cum trecem de prima lună a diversificării cand bebe refuză de toate și sa putem menține un orar de mese regulat? Mulțumesc!
1 răspuns
Vezi răspunsul specialistului
  • Andra Bondoc
  • Acum 3 ani
  • 23 iunie 2021
Bună Mădă,Este foarte dificil să vorbim despre un orar de mese regulat. Frumusețea procesului de diversifiacre a alimentației constă în faptul că nu există reguli foarte stricte, ci alimentele permise vârstei se oferă personalizat pe fiecare copil în parte.Dacă bebe papă bine, și introduci alimentele de la prima masă, poți trece la înlocuirea celei de-a doua mese chiar din prima lună.Sfatul meu este să nu te grăbești, să iei fiecare etapă treptat, să urmărești ca cel mic să fie fericit și încântat și să privești acest proces ca pe o perioadă de joacă, de acomodare, ca pe o formare a adultului de mâine.Procesul diversificării alimentației poate începe cu legume, fructe sau cereale, nu există o schemă unică. Te sfătuiesc să începi cu înlocuirea mesei de prânz cu legume. Legumele permise în etapa de început a procesului de diversificare sunt: dovlecelul, morcovul, țelina (dacă nu sunt în familie antecedente alergice), păstârnac, pătrunjel. Testează fiecare legumă individual, în același moment din zi.Prepararea legumelor poate fi făcută la aburi sau la cuptor - aceste două metode de preparare păstrează cel mai bine cantitatea de nutrienți din alimente. De asemenea, le poți prepara și fierte în apă. Le pasezi cu blenderulTot din prima parte a acestui proces, la primele două mese poți introduce cărnița, brânzica de casă, gălbenușul și mai apoi albușul. Toate alimentele se testează individual, timp de 3 zile, apoi se combină. Pentru început te sfătuiesc să nu combini mai mult de 3 alimente, pentru ca bebe să poată deosebi gusturile, astfel se formează preferințele. Masticația este un act care se învață, reflexul se formează treptat. Cu răbdare și expunere vei vedea cu siguranță și progrese. Poți sta cu el la masă, îi arăți, oferă-i legumele la abur, bastonașe, dar moi, va învăța să mestece.Totodată, dacă primește laptele imediat ce refuză alimentele este normal să prefere așa. Laptele este mai plăcut la gust, mai ușor de înghițit, nu depune efort.Important este să perseverezi, să testezi diferite combinații din alimentele introduse până acum, să amâni laptele cu 10-15 minute de ora de masă. Dacă plânge fă o pauză, ia-l în brațe, plimbă-te puțin, și mai încearcă peste 30 minute.Frumusețea acestui proces este că nu există limite, nu există scheme fixe, ci doar anumite indicații pe care le urmăm și le adaptăm copiilor noștri.Dacă tu ești liniștită, optimistă, și gândești pozitiv, vei vedea că și cel mic va asimila starea de bine, va mânca, va fi curios, vă veți distra amândoi de minune. Sunt alături de tine cu drag,Andra - specialistul Milupa
  • Georgiana
  • Acum 3 ani
  • 19 octombrie 2021
Bună seara la 6 luni cu câte mese începem diversificarea? Doar prânz și in rest lapte matern sau pot baga și mic dejun și cina? Sau acestea pe la 7 luni și la mic dejun ce lapte pot folosi pentru cereale. Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.
1 răspuns
Vezi răspunsul specialistului
  • Andra Bondoc
  • Acum 3 ani
  • 20 octombrie 2021
Bună ziua,Este bine sa începi diversificarea cu masa de prânz. Diversificarea alimentației poate începe cu piure de legume, cereale sau piure de fructe. Dacă nu ai o recomandare precisă de la medicul pediatru, eu te sfătuiesc să începi diversificarea cu legume.Legumele permise în etapa de început a procesului de diversificare sunt: dovlecel, morcov,  păstârnac, pătrunjel, cartof dulce. Îi dai inițial piure dintr-o singură legumă, 1- 2 lingurițe și crești progresiv cantitatea, fără a forța. Treptat adaugi o altă legumă și tot așa, respectând regula celor 3 zile de testare a fiecărui aliment.Completezi masa cu lapte, până când va accepta la o masă 130-150 g piure de legume. La celelalte mese îi dai în continuare lapte matern.După ce ajunge ca masa de prânz să fie complet înlocuită, poți trece la diversificarea altei mese, de exemplu fructe (măr, banană) sau cereale la micul dejun. Pentru prepararea cerealelor poți folosi lapte matern sau o formulă de lapte adaptată vârstei (Milumil 2 - pentru sugari peste 6 luni ).Îți las mai jos link-ul cu tabelul orientativ pentru diversificare https://www.clubmilupa.ro/nutritia-copilului/totul-despre-diversificare/tabel-de-diversificare-a-alimentatiei-la-bebelusiO zi frumoasă!
Vezi mai mult
Dacă informaţiile de mai sus nu ţi-au fost de ajutor, contactează-ne aici:
Program de lucru: 9:00-17:00
Sună la
0800 864 587
BEBELINE

Ai nevoie de sfaturi sau informaţii personalizate despre nutriţia și dezvoltarea copilului tău sau despre produsele Milupa? Trimite-ne un mesaj! Suntem aici pentru tine.

Descoperă AICI o multitudine de răspunsuri detaliate legate de subiectele care te-ar putea interesa sau contactează-ne direct:

sună la
0800 864 587
Mesaj