Adevarat sau fals?  7 lucruri legate de dezvoltarea fizica a copilului

Adevarat sau fals? 7 lucruri legate de dezvoltarea fizica a copilului

De câte ori nu ai auzit diverse fraze repetate la nesfârșit legate de creșterea și evoluția copiilor și care de multe ori sunt preluate ca adevăruri general valabile!? Ne propunem să demontăm câteva dintre miturile legate de dezvoltarea fizică a copiilor.

1

Copiii au nevoie de mult lapte pentru a avea un sistem osos sanatos

Fals. Laptele și derivatele din lapte constituie într-adevăr o sursă excepțională de proteină și calciu, atât de necesare în creșterea și dezvoltarea celui mic. Cu toate acestea, exceptând perioada alăptării sau a hrănirii exclusive cu formulă de lapte, copilul nu are nevoie de mai mult de 2-3 porții de lapte ori lactate pe zi.

2

Calciul este suficient pentru cresterea oaselor

Fals. Bebelușii, juniorii si copiii mai mari au într-adevăr nevoie de o cantitate constantă de calciu pentru ca sistemul lor osos să se dezvolte perfect deoarece acest mineral nu este stocat în organism. Totuși, responsabilă pentru absorbția calciului în corp este vitamina D, cea care joacă un rol major în dezvoltarea și menținerea unor oase sănătoase. Așadar, fără un aport optim de vitamina D, calciul se absoarbe cu foarte mare greutate.

Lipsa acută și constantă de vitamina D în copilărie poate duce la tulburări biochimice, la reducerea mineralizării osoase și la un risc ridicat de fracturi ori semne distinctive ale așa-numitului rahitism.

3

Infasatul bebelusului il ajuta sa aiba picioarele drepte

Fals. Oasele picioarelor se întăresc în primii ani de viață ai copilului și ajung la forma normală datorită calciului și vitaminei D, a alimentației bogate în vitamine și minerale și a exercițiilor fizice constante.

4

Bebelusii au mai multe oase decat adultii

Adevărat. Un nou-născut are aproximativ 300 de oase în corp, în timp ce părinții lui, de exemplu, au numai 206. Explicația este una extrem de simplă.

Oasele celor mici sunt mai flexibile și dețin cartilaje de creștere ce se unesc pe măsură ce cresc. Este vorba în special de oasele din zona capului și de la nivelul coloanei vertebrale care nu fuzionează pentru a-i acorda copilului flexibilitatea atât de necesară în timpul nașterii naturale.

5

Oasele produc celule rosii si albe

Adevărat. 95% dintre celulele albe și roșii se formează în măduva osoasă, o formațiune extrem de complexă, localizată în centrul oaselor. Sănătatea organismului și a sistemului imunitar sunt strâns legate de sănătatea sistemului osos.

6

Masajul bebelusului intareste oasele

Fals. Masajul în sine nu ajută la întărirea oaselor sau la creșterea lor, ci contribuie semnificativ la tonifierea mușchilor și stimularea mișcării.

7

Oasele se opresc din crestere la maturitate

Adevărat. Oasele nu mai cresc în lungime atunci când copilul ajunge la maturitate, în jurul vârstei de 20 de ani. Odată cu încetarea creşterii oaselor în lungime, se opreşte şi creşterea corpului în lungime.

Cu toate acestea, oasele continuă să își modifice densitatea. De aceea, sănătatea oaselor din primii ani de viață influențează sănătatea pe termen lung a acestora.

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa