10 adevaruri si mituri despre dentitia copiilor

10 adevaruri si mituri despre dentitia copiilor

Dinții de lapte ai copiilor nu necesită îngrijire, suzeta afectează dentiția, laptele ajută la întărirea dinților etc. Iată câteva dintre miturile care circulă printre părinți și care pot afecta sănătatea dentară a celui mic dacă nu sunt demontate și înțelese corect. Iată care sunt cel mai des întâlnite 10 devăruri sau mituri legate de dentiția copiilor!

1

Primii dintisori ai bebelusului apar la varsta de 6 luni

Fals În cele mai multe cazuri, dințișorii de lapte apar între 4 și 7 luni de la naștere. Cu toate acestea, vârsta de erupție a dinților de lapte nu este una exactă, ci orientativă. Unii bebeluși pot experimenta apariția primilor dințișori chiar și la 3 luni, la fel cum alți copii pot să se confrunte cu erupția dentară de abia după 12 luni. Cert este faptul că, până la 3 ani, toți cei 20 de dințisori de lapte vor fi deja vizibili.

2

Simptomele specifice apar cu ceva vreme inainte de eruptia dintilor

Adevărat Durerile de gingii, salivarea excesivă, iritabilitatea, veșnica dorință de a introduce în guriță și a roade obiecte se pot manifesta cu câteva săptămâni înainte ca dințișorii să fie vizibili, fiindcă ei străpung gingia și atunci când părinții nu îi observă.

3

Durerile din timpul eruptiei dentare sunt insuportabile

Fals Durerile din timpul erupției sunt suportabile și majoritatea copiilor are o stare bună, chiar dacă simte un disconfort. Există micuți care nu experimentează absolut deloc dureri sau disconfort, în ciuda faptului că se confruntă cu apariția unuia sau mai multor dințișori. E drept, numărul acestor copii este destul de restrâns, dar acești norocoși există.

4

Dintii de lapte cad si nu au nevoie de atentie suplimentara

Fals Chiar dacă sunt temporari, dinții de lapte influențează poziționarea corectă a dinților permanenți, de aceea au nevoie de îngrijire pentru a nu se caria, demineraliza sau rupe. Dințișorii de lapte sunt importanți și în vorbirea copilului, acesta având nevoie de ei pentru a putea emite anumite sunete.

5

Suzeta si suptul degetului afecteaza dantura

Fals Suzeta nu afectează dantura decât în cazul în care este folosită zilnic și excesiv.

Adevărat Dacă în primii ani de viață suptul degetului asigură bebelușului un anumit confort și o stare de bine, după vârsta de 3 ani, acest obicei poate cauza modificări ale danturii.

6

Lactatele ajuta la intarirea dintilor

Fals Sănătatea dinților nu depinde doar de consumul de lactate, ci și de o hrană echilibrată, bogată în calciu și minerale, și de prevenirea deficitului de vitamina D din corp.

7

Toti dintii de lapte cad singuri

Fals Pierderea dinților de lapte reprezintă un proces controlat care permite cavității orale a copiilor să se pregătească pentru erupția danturii permanente. Unii dinți de lapte trebuie să fie scoși de medic pentru a face loc dinților permanenți.

Copiii își pierd de regulă primul dinte la vârsta de 5-7 ani. Dacă până la 8 ani copilul tău nu a pierdut niciun dinte, este cazul să faceți o vizită medicului stomatolog pentru a vedea dacă este necesară o extracție.

8

Controlul stomatologic nu este obligatoriu daca nu exista probleme

Fals Medicii recomandă ca prima vizită la stomatolog să se facă după apariția primului dințișor de lapte sau la vârsta de un an. Un consult stomatologic de rutină este esențial pentru o mai bună informare și pentru a preveni diverse probleme privind creșterea dinților.

9

Dintii demineralizati nu au legatura cu alimentatia

Adevărat O dietă bogată în dulciuri și carbohidrați afectează smalțul dinților, la fel cum igiena orală nepotrivită favorizează apariția cariilor. O nutriție bogată în vitamine, minerale și calciu contribuie și la sănătatea dinților celui mic.

10

Bebelusii nu au carii

Fals În realitate oricine are dinți, temporari sau permanenți, poate face carii. O carie evoluează extrem de repede în cazul dinților de lapte, stratul de smalț al dințișorului fiind mult mai subțire decât al celor permanenți. Astfel, o carie netratată atunci când copilul are dințișori de lapte se poate infecta și poate cauza dureri foarte mari celui mic.

Specialistii Milupa

Răspund întrebărilor tale

Specialistii Milupa